Tuloerot tuomitaan jo laajasti

Tiistai 10.2.2015 klo 20.34


USA:n Presidentti Barack Obama kysyi Kansakunnan tila -puheessaan, kauanko ihmiset vielä hyväksyvät järjestelmän, joka hyödyttää vain pientä eliittiä, ja ehdottaa suurituloisten tulo- ja omaisuusverojen korottamista. Samaa sopii kysyä Euroopassa, meillä Suomessa ja tietenkin maailmanlaajuisesti.

Varallisuuserojen kasvu huolestuttaa jo Maailmanpankkia, Kansainvälistä valuuttarahastoa ja OECD:tä. Tilanne avasi silmiä kaikkialla länsimaissa, kun hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam kertoi tutkimuksesta, jonka paljasti, että yksi prosentti maailman väestöstä omistaa pian varallisuutta enemmän kuin loput 99 prosenttia. Oxfamin laskelmien mukaan maailman 80 rikkaimmalla miljardöörillä on yhtä paljon omaisuutta kuin maailman väestön köyhemmällä puoliskolla, siis 3,5 miljardilla ihmisellä.

Fiksut kapitalistitkin alkavat ymmärtää, että nykyiset tuloerot uhkaavat yhteiskuntia ja markkinataloutta, jopa vanhaa ”kunnon” kapitalismia. Ovathan tulo- ja varallisuuserot kasvaneet räjähdysmäisesti vuoden 2008 pankkikriisin jälkeen hyödyttäen etupäässä pientä eliittiä.

Samaan aikaan ns. tavalliset ihmiset saavat onnettoman pieniä palkankorotuksia, tekevät kahta työtä yhtä aikaa, jos nyt töitä yleensä on puhumattakaan eläkeläisistä, opiskelijoista ja valtavasta joukosta työttömiä. Nobelin taloustieteen palkinnon saanut Joseph Stiglitzin toteaakin heikon kasvun johtuvan siitä, että huomattava osa kansaa ei ole saanut osuuttaan tuottavan talouden hedelmistä. Se ei siksi voi kuluttaa tai joutuu kuluttamaan velaksi, jos nyt yleensä lainaa saa.

Uusliberaalinen politiikka on epäonnistunut. Sen teorian mukaan kapitalistin pitää saada tehdä rauhassa rahaa - sääntelyä on purettava ja veroja kevennettävä. Siten pitäisi kapitalismin tehostua ja varallisuutta karttua sekä köyhille että yhteiskunnalle. Mutta näin ei ole tapahtunut, vaan taloudellinen kasvu on hiipunut ja tuloerot kasvaneet valtavasti. On vain syntynyt uusi maailmantalouden hyperrikas luokka, joka pyörittää globaalia rahapolitiikkaa. He pitävät otteessaan rahavirtojen ohjailua, miten sijoitetaan varoja ja vaikuttavat siten kaikkiin maailman ihmisiin välittämättä, tuhoutuvatko valtiontaloudet ja sen myötä ihmiset.

Varallisuutta kaikille -raportin mukaan kaikkialla teollisuusmaissa enemmistön tulojen kasvu on hidastunut 1990-luvun taloudellisesta lamasta , palkkojen osuus kansantulosta on laskenut ja niiden nousu jäänyt jälkeen tuottavuuden noususta. Tuottavuuden nousun on kahminut rikas eliitti.

Sosiaalidemokraattien ja vasemmiston perinteinen tavoite tasa-arvoisesta ja oikeudenmukaisesta yhteiskunnasta on ajankohtaisempaa kuin pariin vuosikymmeneen. Tasa-arvoiset ja yhteiskunnat voivat toteutua, mutta tarvitaan uutta yhteneväistä kansallista ja kansainvälistä verolainsäädäntöä, jotta tuhannet miljardit eurot , jotka on kätketty veroparatiiseihin (Tax Justica Network -raportti 2012), pystytään saamaan kaikkien valtioiden yhteiseksi hyväksi. EU-komissio on aloittanut tutkimukset kielletyistä verojärjestelyistä ja veroparatiisien ylläpitämisistä Belgiassa, Luxemburgissa , Irlannissa ja Hollannissa.

Muitakin tekoja tarvitaan. Elvytys on keskeinen asia laman kourissa painiskeleville valtioille. EKP on sen euroalueella aloittanut. Myös Suomessa tarvitaan elvytystä. Palkoista ei voida enää tinkiä, päinvastoin. Eläkeindeksi on korjattava suhteessa hintoihin ja palkkoihin täysimääräisesti, ja kuten edellä olen todennut, rikkaitten verotusta on nostettava oli kyse tulo- tai pääomaveroista. Varallisuusvero olisi palautettava.

On toimittava ihmisten oikeustajun mukaisesti. Köyhät ovat joutuneet tinkimään riittävästi ja seuraavaksi on vuoro keskiluokan, ellei toteuteta tasa-arvoista ja ihmisarvoista politiikkaa  olipa kyse vero-, sosiaali- , terveys-, koulutus-, työllisyys- tai ympäristöpolitiikasta.  

Vai halutaanko yhteiskuntarauha rikkoa, ääriaineksia vahvistaa ja saada ihmiset barrikadeille, kuten Keski- ja Etelä-Euroopassa on tapahtunut? Nyt tarvitaan nopeasti edellä mainitsemiani toimia; suurin vastuu teoista on poliitikoilla.
-------------------------------------------------------------------------------------