Sosialidemokraattiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaaan ei Nato kuulu

Perjantai 13.2.2015 klo 14.04


Olen kuullut ”kaikuja kumpujen yöstä”, millä tarkoitan sitä, että muutama demari on alkanut puhua Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. Suhtaudun tähän erittäin kriittisesti.

Me demarit olemme linjanneet puolueemme kannan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta viimeksi puoluekokouksessa. Se lähtee globaalista maailmanrauhasta, johon pieni maammekin olennaisesti liittyy. Rauhanaate on sosialidemokraateille huomattavasti tärkeämpi kuin militarismi, johon Suomessa etenkin oikeisto on helposti langennut. Suomi on ollut puolueeton maa toisen maailmansodan jälkeen, siis yli 70 vuotta, ja on sitä myös tällä hetkellä. Sotilasliittoutuma ei sovi suomaiseen turvallisuuspolitiikkaan. Se vähentäisi nykyistä vakautta ja tosi sotilaallista jännitettä Suomen rajoille.

Ulkopoliittinen linjamme nojaa sosialidemokraattisiin perusarvoihin, kansainvälisyyteen, solidaarisuuteen sekä tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen. Suomen tulee olla aktiivinen toimija kansainvälisissä elimissä. Lisääntyvä kansainvälinen yhteistyö vähentää konfliktien todennäköisyyttä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan tulee perustua laajaan turvallisuuskäsitykseen sekä selkeään eurooppalaiseen yhteistyöhön.

Sosialidemokraattinen puolue ei kannata Suomen Nato-jäsenyyttä. Nato-suhteita tulee hoitaa rauhankumppanuuden pohjalta. Mahdollisuus hakea Nato-jäsenyyttä voidaan säilyttää. Sitä ei kuitenkaan missään tapauksessa saa hakea ilman kansalaisten enemmistön tukea, mikä edellyttää kansanäänestystä eikä mielipidekyselyjä.

Toivon, että me sosialidemokraatit toimimme mahdollisimman pitkäjänteisesti omien periaatteittemme mukaisesti, pidämme kiinni puolueettomuudesta, emmekä intoilisi ainakaan militarismin suuntaan. Jätetään sotauho haukoille, olkaamme me rauhankyyhkyjä. Muistetaan, että diplomatia ja yhteistyö sekä lännen että idän kanssa on maallemme parasta turvallisuuspolitiikkaa.
--------------------------------------------------------------------------------