Ympäristöpalvelut ja ympäristölautakunta 30 vuotta Lahdessa

Lauantai 24.10.2015 klo 17.55


Vuodenvaihteessa tuli 30 vuotta siitä, kun kaupunginvaltuusto päätti Lahden ympäristölautakunnan perustamisesta. Ensimmäinen virkamies oli limnologi Juha Keto ja pari vuotta sen jälkeen saimme ympäristöpäälliköksi Kari Porran, joka toimii edelleen ympäristöjohtajana. Nyt on aika kertoa, mitä matkan varrella on tapahtunut ja tapahtuu edelleen. Tosin tähän juttuun en saa mahtumaan kuin muutaman merkittävän ympäristöhankkeen, loput saavutukset jäävät odottamaan varsinaista historiikkia.

Vesijärven kunnostus 

Vesijärven kunnostustyö oli ensimmäisen suuri urakka niin virkamiehille kuin lautakunnallekin, kun piti vakuuttaa uusien työntekijöiden ja rahan tarve Vesijärven kuntien luottamushenkilöille ja valtakunnan tason päättäjille. 

Lahti teki pioneerityötä luodessaan Vesijärven hoitamiseksi ns. biomanipulaatiokunnostuksen. Sen tekemiseksi tarvittiin lukuisia tutkimushankkeita, pitkäjänteistä seurantaa, yhteistyötä monien tutkimuslaitosten kanssa niin suomessa kuin ulkomailla. Vesijärviprojektien tutkimustoiminnan pohjalta Helsingin yliopisto perusti ensiksi Ympäristöyksikön, siitä tuli myöhemmin oma Ympäristöekologian laitos. Nyt Lahdessa on erittäin korkeatasoista vesistö- ja ympäristötutkimusta tekevä korkeakouluyksikkö, jossa myös on mahdollisuus opiskella sekä tehdä jatko-opintoja. Vesijärvisäätiö yhdessä ympäristöpalveluiden kanssa kehittää ja kantaa vastuun vesiensuojelusta.

Päijät-Hämeen Jätehuolto

1980-luvun lopussa päätettiin toteuttaa jätehuollon järjestäminen pitkälti jätteen syntypistelajittelun pohjalle. Näin syntyi maakuntaan Päijät-Hämeen Jätehuolto OY, joka lähti heti toteuttamaan jätteiden hyötykäyttöön perustuvaa syntypistelajittelua, joka on jatkuvasti kehittynyt merkittäväksi materiaalia hyödyntäväksi liiketoiminnaksi. Se on valtakunnallisesti hieno esimerkki, miten kierrätys voi onnistua hyvin. Tässä taas yksi ylpeyden aihe Lahdelle!

Lahden kaupungin ympäristötoimen kansainvälinen työ

Lahden kaupungin ympäristötoimi on 1990-luvun alusta alkaen toiminut useammassa kansainvälisessä ympäristötoimijoiden verkostossa, joiden kautta on opittu uusia ympäristövastuullisuutta tukevia toimintamuotoja ja löydetty monia hyviä yhteistyötahoja. Tätä kansainvälistä toimintaa on ollut erityisesti Itämeren alueella, Pietarin kaupungin kanssa vuodesta 1996 ja Baltiassa, Virossa jo vuodesta 1987. Nykyisin yhteistoimintaverkosto kattaa lähes kaikki Itämeren alueen maat. 

 Paikallinen verkostoituminen ja avoin toiminta 

1993 vuoden lopussa Lahdessa käynnistyi Lahden ympäristöforum -toiminta. Tämä korosti erityisesti ympäristötiedon levittämistä, ympäristövastuun kasvattamista, aktiivista eri toimijoiden vuorovaikutuksen vahvistamista. Lahden ympäristöforum oli aikanaan Suomen toimivin malli Rion ilmasto- ja ympäristöprosessin toteuttamisessa. Verkostoitumisessa ovat lukuisat lahtelaiset sidosryhmät olleet aktiivisesti mukana. Erityisesti Lahden paikallisagenda -toiminta loi hyvät kontaktit asukkaisiin, järjestöihin sekä lukuisiin yrityksiin. Myös korkeakoulujen panos on ollut hyvä, erityisesti LAMK:n aktiivista mukana oloa ja jatkuvuutta on korostettava.

Moni paikallinen yritys on toiminut esimerkillisesti ottaen osaa ympäristövastuun kehittämiseen. Esimerkiksi Isku OY antoi ensi sysäyksen lahtelaisen ympäristökasvatustoiminnan käynnistymiselle, vuonna 1995 he lahjoittivat stipendin ympäristökoulun aloittamiseksi Lahdessa. Myös Kauppakamari toimi hyvänä yhteistyötahona edistäen lahtelaisten yritysten ympäristötietoisuutta.  

Ympäristöneuvonta 

Aktiivinen ympäristöneuvontatyö alkoi 1990-luvun puolessa välissä. Aluksi ympäristötoimi aloitti neuvontatoiminnan Töyrykadun mökissä. Siellä toteutettiin muutaman vuoden ajan lukuisia pienimuotoisia ympäristötapahtumia ja näyttelyitä. 1998 käynnistettiin yhteistyö Päijät-Hämeen Koulutuskonsernin ja Päijät-Hämeen Jätehuolto OY:n kanssa ja perustettiin Patina-Kestävän Kulutuksen Keskus. Asukaskummitoiminnalla tuetaan asukkaiden omaehtoista työtä ympäristön parhaaksi.

Ympäristölupatyön ja valvonnan avulla on saatu vähennettyä päästöjä ja parannettu  paljon kaupunkiympäristön tilaa. Hyvällä ympäristönhoidolla ja luonnonsuojelulla on turvattu ja turvataan monipuolinen ympäristökaupunki. 

Ympäristöyhteistyö suomalaisten kaupunkien kanssa

 Suomessa kansallista yhteistyötä on tehty eri kaupunkien kesken kukin omista ympäristönäkökohdistaan. Lahti on tässä aktiivisesti mukana. On kehitetty ympäristökasvatusta, luotu valistuskampanjoita, tuettu kierrätystä, kehitetty ympäristöjohtamista. Tavoitteena on ollut jakaa hyviä kokemuksia muille ja oppia yhdessä. 

Ympäristökaupunki Lahti

Olen ollut ympäristölautakunnan jäsen 10 vuotta, kaupunginhallituksen edustajana lautakunnassa 2 vuotta ja kaupunginvaltuutettuna 20 vuotta, joten Lahden ympäristöpalvelut ja lautakuntatyö ovat minulle perin tuttuja. Tiedän miten tärkeää on tehdä hyvää ympäristötyötä. Lautakunnalla ja hyvillä ympäristötyöntekijöillä, virkamiehillä sekä erinomaisella ympäristöjohtaja Kari Porralla on ollut kaikkien näiden vuosien aikana suuri vastuu, että on saatu aikaan sellaista ympäristötoimintaa, joka on täyttänyt lainsäädännön asettamat velvoitteet, kaupungin omat ympäristötavoitteet ja mistä lahtelaiset voivat olla ylpeitä ja iloisia. Tämä vastuu jatkuu edelleen.

Pidän selvänä, että ympäristöasiat säilyvät tulevan uuden kaupungin strategisena kärkenä. Uudessa kaupungissa pitää olla selkeästi resursoitu ja johdettu ympäristönsuojeluorganisaatio, jonka resurssit ja osaaminen ovat vähintään nykytasolla. Yhteistyötä on syytä vahvistaa vieläkin enemmän etenkin konsernihallinnon ja -yhtiöiden kanssa.

Kaupungin strategian mukaisesti Lahti on kestävän kehityksen ja ympäristövastuun edelläkävijä. Nyt tehty ympäristöorganisaation hajasijoittamiseen perustuva esitys ei tue tätä tavoitetta. Tärkeämpää olisi pohtia, miten voitaisiin vahvistaa nykyistä strategista tavoitetta ja kehittää Lahden ympäristöpalveluiden toimintakokonaisuuteen kuuluvia ympäristösuojelun ja ekologisen kestävän kehityksen edistämistehtäviä uuden Lahden tavoitteita parhainten tukeviksi! 

---------------------------------------