SDP kannattaa subjektiivista päivähoitoa

Tiistai 16.2.2016 klo 10.09


Lahden demareiden kannaotto

Lahden SDP:n valtuustoryhmä pitää subjektiivista päivähoito-oikeutta tärkeänä asiana. Lahden SDP:n valtuustoryhmä ja kunnallisjärjestön hallitus käsittelivät asiaa kokouksessa lauantaina.

 Sipilän hallitus on päättänyt rajata päivähoito-oikeutta. Päätös on huono erityisesti lasten kannalta. Siinä ei ole punnittu toiminnallisten ja taloudellisten vaikutusten suhdetta. Esimerkiksi Aalto-yliopiston taloustieteen professori Sixten Korkman suhtautui kriittisesti subjektiivisen päivähoito-oikeuden loppumiseen.

 Päivähoito-oikeuden rajaus uhkaa kohdistua esimerkiksi pienituloisiin pätkätöitä tekeviin vanhempiin. Ilmeisenä vaarana on, että lisätään lasten eriarvoisuutta, leimataan ihmisiä perheen elämäntilanteisiin, työttömyyteen, sairauteen tai opiskeluun liittyen. Naisten tasa-arvoisen aseman vahvistaminen työmarkkinoilla ja työurien pidentäminen edellyttävät riittävää päivähoito-oikeuden turvaamista myös jatkossa.

Lisäksi kunnan tehtävää varhaiskasvatuksessa ollaan heikentämässä - yksityistä vahvistetaan, mikä sopii kovan markkinatalouden hegemoniaan. Lapsen oikeudet voidaan unohtaa.

Lahdessa sivistyslautakunnan enemmistö (kokoomus. perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja keskusta) on linjannut vastoin SDP:n (ja vasemmistoliiton) edustajien tahtoa subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamisen puolesta. Lautakunnan enemmistö teki linjauksen tietämättä sen seurauksia, sillä päätöksen vaikutuksia ei ole arvioitu!

Nyt virkamiehet valmistelevat päivähoitotarpeen määrittelyä ja hallinnollisesta toteuttamista sekä ryhmien muodostamisesta osapäiväiset lapset huomioiden. SDP:n valtuustoryhmä seuraa tarkasti valmistelun tuloksia. Erityisen mielenkiinnon kohteena on miten lasten oikeuksia rajataan ja voidaanko tätä pitää hyväksyttävänä.

Lisäksi tarkassa seurannassa on mitkä ovat arvioidut säästövaikutukset suhteessa päätöksen lisäämään hallinnointiin. Epäilemme että saavutetut taloudelliset hyödyt jäävät pieniksi. Kun valmistelusta tulee tarkempaa tietoa hoidon rajaamisesta, SDP:n valtuustoryhmä määrittelee suhtautumisensa esitettyyn malliin. SDP ei tule hyväksymään vanhempien kyykyttämistä ja lasten epätasa-arvoista kohtelua ideologisista syistä.