Lahden kaupunki ja jäähalli

Maanantai 12.4.2010 klo 19.36


Kaupunginhallitus hyväksyi omalta osaltaan maanantaina 12.4. Lahden kaupungin, Lahden Jäähalli Oy:n ja Lahden urheiluhalliyhdistyksen välisen uuden sopimuksen. Sopimuksen hyväksymisestä päättää lopullisesti kaupunginvaltuusto maanantaina 19.4.

Kun kaupunginhallitus ei viikkoa aiemmin ollut suoralta kädeltä hyväksynyt sopimusta, nosti Lahden Kokoomus asian sellaiseksi, että kysymys olisi Pelicansista, viimeksi Jari Salonen sunnuntain 11.4. Etelä-Suomen Sanomissa.

Sosialidemokraattien, vasemmistoliiton ja vihreiden äänin kaupunginhallitus oli päättänyt palauttaa asian uudelleen valmisteluun ja edellytti vain, että sille tuodaan jäähallin kuntoarvio ja saneeraustarpeet 2010-20 sekä kustannukset hallin investointi- ja käyttömenoista, missä on eritelty kaupungille mahdollisesti tulevat kustannukset, lisäksi pyydettiin laskelmia Lahden Jäähalli Oy:n osakkeiden todellisesta arvosta.

Heti seuraavan päivän lehdessä Pelicans Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Viljanen otti kuitenkin esille Pelicansin sanoen, että Pelicans on "ainoa urheiluseura, jota kaupunki ei subventoi". Tämäkään sinänsä ei pidä paikkaansa, sillä ainakin Lahden kaupungin kokonaan omistama Lahti Energia Oy tukee Pelicansia vuosittain 150 000 eurolla.

Lahden Jäähalli Oy (kaupunki omistaa 31 %) puolestaan on tukenut Pelicansia esimerkiksi siten, että on saneerannut jäähallia nimenomaan Pelicansin edustamaa liigakiekkoilua varten. Kun jäähalli saneerattiin nykyiseen kuntoonsa 1998, rakennettiin silloin aitioita ja ravintoloita. Eivät Kiekkoreippaan juniorit tai Lahden taitoluistelijat aitioita ja olutravintoloita tarvitse. Tuolloin toteutetusta 18 miljoonan markan investoinnista Pelicans Oy maksoi 4 miljoonaa.

Salonen kirjoitti, että Pelicans käyttää jäähallin viikkotuntimäärästä 22 %. Senkin varmaan voisi laskea, paljonko Pelicans käyttää jäähallin katsomokapasiteetista, ehkä 90 % vuositasolla.

Mutta silti – palautusesityksessä pyytämämme selvitykset eivät koskeneet mitenkään Pelicansia. Monenlaisia muitakin selvityksiä kaupunginhallitus joutuu pyytämään. Harvemmin ne tällaisia intohimoja synnyttävät kuin nyt jäähalliasia Lahden kokoomuksessa.
------------------------------------------------------------------------