Torin alueen asemakaava otettava uudelleen päätettäväksi

Keskiviikko 19.12.2012 klo 10.50


On ollut mielenkiintoista seurata, miten toriparkin rakentamishanke on edennyt hämärin perustein.

1. Kaupunginvaltuusto päätti, ettei toriparkin rakentaminen saa aiheuttaa Lahden kaupungille kustannuksia. Vielä päätösvaiheessa puhuttiin yksityisistä sijoituksista ja rahoittajista.

2. Valtuutetuille kerrottiin, että ravintola Metron toiminta ei ole uhattuna.

3. Pilaantuneista maa-alueista oli tehty useampi selvitys, joista ensimmäisessä todettiin, ettei akuuttia puhdistustarvetta osalta ole. Tällainen käsitys syntyi myös valtuutetuille.

Kun Lahdessa ensin saadaan valtuutetut uskomaan ”satuja”, sitten on tositoimien aika.

Kaupunki ottaa lainaa 23 miljoonaa euroa, mitkä se lainaa eteenpäin 100-prosenttisesti omistamalleen yhtiölle Lahden Pysäköinti Oy:lle, jonka edellytetään rakentavan toriparkin, koska yksityisiä rahoittajia/sijoittajia ei ollutkaan. Siis ei muka tule taloudellisia kustannuksia Lahdelle?

Kun torin arkeologiset kaivaukset sekä torin avaus ja päällisten osien rakentaminen jää kaupungin vastuulle (ei siis Lahden Pysäköinti Oy:lle), siitä tulee kustannuksia useita miljoonia. Siis ei muka kustannuksia Lahdelle?

Ravintola Metro on nyt purkukohde kaikista säilymisvakuutteluista huolimatta. Oli aiemmin kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus. Vuokrasopimuskin irtisanottiin hävyttömästi valitusten ollessa päällä hallinto-oikeudessa. Nyt torin seudun asemakaavasta on valitettu Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jonka päätös saattaa viedä vuosia.

Pilaantuneiden maa-alueiden suhteen tehtiin kuten monesti ennenkin Lahdessa. Kun saatiin tutkimustulos siitä, etteivät ne uhkaa pohjavettä, päätettiin tehdä lisää tutkimuksia, josko nyt joku muu tutkimus (toivomustutkimuksiakin on) osoittaisi, että on tehtävä niin massiivit maansiirtotyöt, että Metro joudutaan purkamaan ja muutenkin joudutaan valtaviin kustannuksiin puhdistustyön osalta. Asemakaavaakin on jo muutettu siten, että ajo parkkiin tapahtuukin Metron alta, ei vierestä. Jos hyväksyttyä asemakaavaa lähdetään muuttamaan, se on tuotava kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Kaikesta edellä mainitsemastani huolimatta, kun muutamat virkamiehet ja poliitikot ovat päättäneet, että toriparkki on Lahteen saatava, niin se sitten tehdään vaikka väkisin.

Nyt ehdotan, että Metron vuokrasopimusta ja myös R-kioskin jatketaan ainakin vuodeksi eteenpäin ja se tehdään nopeasti, sillä on näiden yrittäjien elinkeinosta ja elannosta kysymys.

Toisena asiana esitän, että Ekokemin PIMA-tutkimus otetaan uudelleen käsittelyyn, siinähän todetaan, ettei pohjavesien pilaantumisvaaraa ole.

Kolmanneksi: koska toriparkkihanketta on viety eteenpäin valtuustoa harhauttamalla, pitäisi valtuuston ottaa torin alueen asemakaava uudelleen päätettäväksi ja pidettävä huolta, ettei toriparkin rakentamisesta tule kustannuksia Lahden kaupungille. Se oli edellisen päätöksen ydinasia. Jos kustannuksia syntyy, on tarkasteltava, pitäisikö Lahden käyttää ne  rahat esim. kaupunginsairaalan uudisrakennukseen tai Kiveriöön tehtävään monitoimitaloon. Nämä ovat sellaista rakentamista, jonka varmasti uudet valtuutetut ja kaupunkilaiset hyväksyvät.
----------------------------------------------------------------------