Yhteystiedot

Ulla Vaara
Lahdenkatu 18 A 9
15140 Lahti
044-2985607
ulla.vaara (at) lh.lahti.fi

Ullan ajatuksia

 • 15.6.2021 19:23Valeuutiset valtaavat valtionLue lisää »
 • 4.6.2021 20:01Vesku entisellään, Saimaankatu viihtyisämmäksi Lue lisää »

Valeuutiset valtaavat valtion

Tiistai 15.6.2021 klo 19:23

Kun oppositiojohtajat tuulettavat kuntavaalivoitoillaan, on syytä muistuttaa, että hallituspuolueet saivat kuntavaaleissa 56 % äänistä, joten siitä voi vetää johtopäätöksen, että pääministeri Sanna Marinin johtaman hallituksen puolueilla on kansan vankka tuki.

Sotien jälkeen ei mikään hallitus Suomessa ole joutunut yhtä koville kuin nykyinen, kun heti hallituskauden alussa iski maailman laajuinen pandemia. Suomen hallitus yhdessä asiantuntijavirkamiesten kanssa on hoitanut todella hyvin koronapandemian. Ylimääräisillä budjeteilla on tuettu yrittäjyyttä, ympäristöä, ammattiryhmiä, lomautettuja, työttömiä ja kuntia, jotta tästä kurimuksesta päästäisiin yli myös taloudellisesti. Oppositio on moittinut näitä toimia, mutta nyt talous näyttää elpyvän ja koronaluvut ovat laskeneet. Toistaiseksi niin kuolleisuus- kun tartuntatapaukset ovat matalat verrattuna mihin tahansa EU-valtioon. Rokotusohjelma sujuu hyvin.

Todella ikävää juuri ennen vaaleja oli iltapäivälehtien hyökkäys liittyen pääministerin aamiaisetuun. Se oli journalistinen rimanalitus. On ihan sama, söikö Sipilä, Katainen vai Marin enemmän tai vähemmän, kun sama etuus on ollut kaikilla pääministereillä ainakin vuodesta 2010. Kun asia nostettiin esille, olisi ollut fiksua kertoa heti, kuinka moni pääministeri oli ehtinyt aamiaisedusta nauttia. Mutta saatiinhan näillä lööpeillä ja eettisesti kestämättömällä uutisoinnilla populismia ruokittua ja kasvattaa valeuutisiin uskovien lahkoa. Surullista.

Nyt jo seuraavat faktoja vääristävät jutut leviävät jopa valtakunnan suurimmassa lehdessä Hesarissa. Heti vaalien jälkeen 15.6. lehti kertoi persujen puheenjohtajan Halla-ahon isosta äänimäärästä kuin olisi ollut kyse EU:n parlamentti- tai Suomen presidentin vaalista. On eri asia kerätä äänikuninkaan tai -kuningattaren äänisaalis Helsingissä kuin Lahdessa tai Padasjoella. On onnittelemisen arvoista saada suuri äänimäärä missä tahansa kunnassa, mutta jos niitä verrataan, verrattakoon myös kunnan asukasmäärää ja äänioikeutettuja. Sanna Marin oli Tampereen äänikuningatar, mutta suurempi asia onkin nyt kokoomuksen muutaman äänen voitto demareista vaaliliiton kautta. Onnittelut siitäkin, mutta pientä loogisuutta odotan ainakin Hesarin toimittajilta, iltapäivälehtien suhteen olen menettänyt toivoni.

Vesku entisellään, Saimaankatu viihtyisämmäksi

Perjantai 4.6.2021 klo 20:01

Olen tyytyväinen, kun Lahdessa on kuntavaalien alla iso joukko ehdokkaita, jotka kertovat olevansa samaa mieltä kuin 19 nykyistä kaupunginvaltuutettua Lahden keskustan liikenne- ja liikkumissuunnitelmassa (LIISU 2030) olevasta keskustan kehäkatu -linjauksista. Olen vastustanut Vesijärvenkadun kaventamista jo pari vuotta ennen Liisu-suunnitelman julkistamista. Silloin esillä oli vain Vesijärvenkadun kaventaminen ja pyöräteiden rakentaminen. Onneksi se jäi suunnittelun asteelle, kun tekninen ja ympäristölautakunta sen hylkäsi.

 Olen ollut aina sitä mieltä, että Vesijärvenkatu on keskustan paras ajoväylä pohjois-eteläsuuntiin, kunhan vain lisätään sen turvallisuutta erilaisin teknisin keinoin, kuten poistamalla kadun varrella olevat valo-ohjaamattomat suojatiet. Vesijärvenkadun henkilöautoliikennettä ei pidä siirtää Saimaankadun ja Vuoksenkadun varrelle, kuten Liisussa esitetään.

 Saimaankatu-Vuoksenkatu-suunnitelmassa on kaksi isoa ongelmaa. Ensinnäkin se on kallis esitettyihin hyötyihin nähden. Toisekseen Saimaankatu-Vuoksenkatu-toteutuksella siirrettäisiin liikenteen ongelmat Lotilan peruskoululaisten, Paavolan kampuksen opiskelijoiden, kahden päiväkodin lasten ja vanhempien, teatterissa ja kirjastossa kävijöiden sekä ennen kaikkea alueen nykyisten ja tulevien asukkaiden murheeksi. Saimaankadun varteen rakennetaan koko ajan lisää sekä asuin- että liiketaloja. Iskun korttelin kaavoitus on jo alkanut. Sairaalanmäellä on leikkikenttä, mikä on sen kohtalo? Saimaankatua ja Vuoksenkatua on syytä kehittää niin, että katuja on turvallista asukkaiden, koululaisten, opiskelijoiden ja muiden alueella liikkujien käyttää. Pyörätiet etelä-pohjoissuunnassa on mahdollista toteuttaa Saimaankadulle.

 Uudessa Lahdessa oli kuntavaaliehdokas Jami Lyyran esitys, että Paavolan alueesta tehtäisiin puistomaisempi, kuten se oli vielä 60-luvulla. Hyvä esitys. Seuraava vaihe Liisu-suunnitelmassa on asemakaavoitus, josta päättää aikanaan uusi kaupunginvaltuusto. Jos valtuuston enemmistö haluaa pitää Vesijärvenkadun autoliikenteelle 4-kaistaisena, voivat Saimaankatu-Vuoksenkadulla asuvat ja siellä liikkuvat huokaista helpotuksesta. Näin Saimaankatua voisi kehittää viihtyisäksi väyläksi, jonka molemmin puolin olisi kevyenliikenteen kaistat. Tällaisella suunnitelmalla jäisivät kustannuksetkin murto-osaan Liisun nykyisiin katusuunnitelmiin verrattuna.

 

Fellmaninpuistoa uhkaavat oudot suunnitelmat

Perjantai 4.6.2021 klo 19:57

Etelä-Suomen Sanomissa oli sunnuntaina 30.5. juttu, jossa kerrottiin, että Fellmaninpuiston suihkulähteen pumppu on mennyt rikki eikä sitä korjata. Kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala kertoo korjaamattomuuden syyksi sen, että Ranta-Kartanoa rakennetaan ja samalla pohditaan, tarvitseeko myös Fellmaninpuistoon tehdä alueen rakentamisen myötä joitakin muutoksia. Erikoisinta hänen lausunnossaan on se, että ”on turha uusia pumppua, jos kaikki menee kuitenkin hetken kuluttua uusiksi”. Kysyn nyt, mitkä kaikki menisi uusiksi?

 Lahden yleiskaava päätettiin valtuustosta 25.1.2021. Yleiskaavassa oli tehty outo juttu Fellmaninpuiston osalta. Se oli kaavassa merkitty keskusta-alueeksi, mikä antaa mahdollisuuden, vaikka rakentaa puistoalueelle taloja. Huomatessani muutosesityksen ajattelin, onko jollain taholla tarkoitus kaavoittaa Fellmaninpuistoon rakentamista. Miksi se muuten olisi merkitty keskusta-alueeksi? Alue varmasti kiinnostaisi gryndereitä ja muita kiinteistösijoittajia, rajautuuhan se Ranta-Kartanon asemakaavan länsisivulle.

 Valtuuston kokouksessa demariryhmä teki ponsiesityksen, että Fellmaninpuisto säilytetään lähiluonto- ja puistoalueena ja että se huomioidaan tarkemmin, kun ekologiaa ja kulttuuriympäristöä kartoitetaan seuraavan yleiskaavan yhteydessä. Tämän esityksen hyväksyi koko kaupunginvaltuusto. 

Fellmaninpuisto on ollut yleiskaavassa vuosikymmenet puistona, mikä on estänyt rakentamisen sinne. Se on suurin keskustan puistoalueista. Fellmaninpuisto on meidän lahtelaisten keskeinen virkistysalue. Puisto on kulttuurihistoriallisesti yksi merkittävimmistä alueista Lahdessa. Vaikuttaa merkillisestä puutarhurin kertoma pohdinta siitä, että puisto voi mennä kokonaan uusiksi. Kun valtuusto on päättänyt, että puisto säilyy puistoalueena vastaisuudessakin, ei missään tapauksessa ole syytä sitä lähteä uusimaan millään tavalla.

Nyt suihkulähteen pumppu kuntoon ja unohtakaa kaikki turhat suunnitelmat meidän kauniin puistomme osalta.

Vapaa markkinatalous uhkaa ihmisten terveyttä

Tiistai 13.4.2021 klo 11:07

Olen yrittänyt luoda ympärilleni myönteistä ilmapiiriä tässä oudossa koronatilanteessa, mikä koskee koko maailmaa. Koronapandemian voittaminen on ihmiskunnan yhteinen tavoite. Yllättäen on keskusteltu siitäkin, ettei rokotteita saataisikaan siinä aikataulussa kuin terveydenhuollon viranomaiset ja Suomen hallitus ovat kertoneet. Helsingin Sanomien jutussa ”Pitäisikö rokotteiden patentit vapauttaa” paljastui, ettei rokotteiden viivästymiseen ole THL:n eikä hallituksen.

Muutama lääkeyhtiö valmistaa suurimman osan kaikista lääkkeistä. Lääketeollisuus lobbaa ja vaikuttaa. Monikansalliset yritykset pystyvät sanelemaan terveyspolitiikkaa ja ne hyötyvät julkisilla varoilla rahoitetusta lääketutkimuksesta. Näin tapahtuu nytkin, kun kolme suurta lääkeyhtiötä on valmistanut koronarokotteita, eivätkä ole valmiita luopumaa patenttioikeuksistaan koronapandemian aikana. Maailmalta löytyisi kyllä lääketehtaita, mm. Suomesta, jotka pystyisivät valmistamaan rokotetta, jos patentit olisivat vapaasti käytettävissä.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö on selvittänyt, että lääkeyhtiöiden luopuminen patenttien yksinoikeudesta vapauttaisi tuotannon ja mahdollistaisi laajat rokotukset myös köyhiin maihin. Keskellä pandemian pahinta vaihetta lääketeollisuus pyrkii maksimoimaan tuottonsa eivätkä ne halua luopua omistamistaan patenteista, jotka yleensä kompensoivat otettuja riskejä. Kuitenkin tässä tapauksessa, kun valtiot ovat tukeneet julkisella rahalla vahvasti rokotetutkimusta, testausta ja rokotteiden valmistusta, voidaan kysyä missä ovat riskit ja missä on lääkefirmojen vastuu ja eettisyys?

Kansanterveyden ja immateriaalioikeuksien suhteesta on kamppailtu aiemminkin. Hiv-tartuntojen lisääntyessä ja aids-kuolemantapausten kasvaessa yksinoikeussuoja lääkeisiin poistettiin, kun osoitettiin, että samaa lääkettä pystyttiin tuottamaan Intiassa murto-osalla amerikkalaislääkkeen hinnasta.

Kansainvälisen terveyspolitiikan professori Meri Koivusalo toteaa, että rokotteet ovat aivan julkisen kansanterveyden ytimessä. Tästä johtuen koronarokotteiden kehitys on ollut vahvasti julkisrahoitteista toimintaa. Rokotteiden vapaata jakelua on pidetty moraalisena asiana. Poliorokotteen kehittäjältä Jonas Salkilta kysyttäessä kenelle rokotteen oikeuden kuuluvat, hänen vastuksestaan tuli lentävä lause: ”No, ihmisille, sanoisin. Patenttia ei ole. Voisiko auringon patentoida?”

Nyt tulen omaan kysymykseeni. Näyttääkö kapitalismi ja vapaa markkinatalous nyt todelliset kasvonsa? Siis voitot yksityisille firmoille ja osakkaille, tappiot valtioille ja kansoille, vaikka ilman valtioiden maksamaa julkista rahaa ei Pfizeriä, Astra Zenecaa eikä Modernaa olisi voitu kehittää, testata ja eikä valmistaa koronarokotteita tällä tehokkuudella ja aikataululla. Jos vastaus on myöntävä, on aika tiukan sääntelyn. Kaikkien valtioiden on yhdessä sovittava, että koronarokotteiden ja niihin liittyvien tarvikkeiden immateriaalioikeuksista on luovuttava pandemian ajaksi. Vaikka rikkaiden valtioiden ja niissä olevien lääkefirmojen suhde on sekä taloudellisesti että moraalisesti monimutkainen, olisi päätös tästä saatava nopeasti, onhan kyse 7 miljardista ihmisestä.

VUODEN 2020 ELOKUVATx

Torstai 11.2.2021 klo 21:52

Elokuvissa käynnit päättyivät kuin seinää koronapandemian iskiessä Suomeen maaliskuussa 2020. Siksi elokuvien katsominen jäi television varaan, enkä sieltäkään kovin montaa nähnyt. Kesällä muutama katsomisen arvoinen elokuva ehti elokuvateattereihin, kunnes kinot sulkeutuivat uudelleen. Loppuvuodesta kirjaston DVD-hyllyistä mieheni toi muutaman katsomisen arvoisen leffan. Laitan elokuvat blogiini osoittaakseni, että kyllä jotain katsottavaa kirjaston kokoelmista löytyy elokuvan nälkään. Elokuvien harrastaja varmasti löytää listastani uutuuselokuvat, klassikot ja muutaman muun katsomisen arvoisen. Luettelossa on elokuvan nimi ja valmistusmaa, muut tiedot löytyvät googlettamalla.

 1. Teräsleidit, Suomi
 2. Tsaari (Iivana Julma), Venäjä
 3. Helene, Suomi
 4. Jäähyväiset, Kiina-USA
 5. Jojo Rabbie, USA
 6. Parasite, Etelä-Korea
 7. Star Wars, USA
 8. Onnen Hetket, USA
 9. Rakkauslaulu Bobby Longille, USA
 10. Kauriinmetsästäjä, USA
 11. Keskustelu, USA
 12. Columbus, Etelä-Korea
 13. Roma, Meksiko
 14. Filmitähdet eivät kuole Liverpoolissa, Englanti
 15. 1900, Italia
 16. Kuoleman jälkeen, Suomi
 17. Maryam, Saudi-Arabia
 18. Sademies, USA
 19. Kultakuume, USA
 20. Judy, USA
 21. Terapiaa tunisialaisittain, Ranska
 22. Syksyn jälkeen saapuu kevät, Suomi
 23. Koesoitto, Saksa
 24. Lyndon Johnson, USA
 25. Tove, Suomi
 26. Song to song, USA
 27. Fantastinen nainen, Chile
 28. Kylmä Sota, Puola
 29. Thelma ja Louise, USA
 30. Risto Räppääjä ja yöhaukka, Suomi

Voi olla, että listastani uupuu jokunen leffa, minkä todennäköisesti olen katsonut toiseen tai kolmanteen kertaan, kuten esim. Piukat Paikat, josta en pidä lukua, vaan katson joka kerta kun televisiosta tulee. Myös kolme Timo Koivusalon ohjaamaa Risto Räppääjä -elokuvaa ovat minulle tärkeitä. Onhan niissä toisessa pääosassa Nelli Nuudelipää, jota esittää lapsenlapseni Sanni Paatso.

Kaupungin keskusta kuuluu kaikille

Tiistai 9.2.2021 klo 19:24

Lahden pääväylä Aleksanterinkatu on kuin kinttupolku. Tänä talvena, kun lunta on tavallista enemmän, ajoradan kunnossapito on tuottanut ilmeistä vaikeutta. Olen säälien katsonut autoliikennettä osuudella Vesijärvenkatu - Rauhankatu. Pyörätie kadun eteläpuolella on pidetty sulana kemikaalein, pohjoispuolella taas olisi tilaa vaikka toiselle autokaistalle, mutta siihen on pystytetty mainostolpat, 15 minuutin pysäköintipaikat ja poikkeuksellisen leveä jalkakäytävä. Eniten harmittaa juuri tämä väli kadusta, kun seuraan autoilijoiden ajoa kynnyspeltomaisella ajokaistalla. Ihme, että linja-autot pysyvät aikatauluissaan, kun töin tuskin mahtuvat Aleksia ajamaan.

Tuulilasi-lehdessä oli juttu, jossa arvostellaan Helsingin liikennepolitiikkaa. Otsikkona on ”Pöyhkeä Helsinki kiusaa autoilijoita”. Lainaan tässä yhtä kohtaa jutusta: ”Vanhojen tärkeiden liikenneväylien ajokaistoja on joko vähennetty tai muutettu joukkoliikenteen käyttöön” ja kritisoi vaihtoehdottomuutta. Lehti arvostelee myös uusien alueiden asukaspysäköintipaikkojen puutetta. En ole seurannut Lahden uusien alueiden asukaspysäköintiä lukuun ottamatta pysäköintilaitossuunnitelmia. Lahden keskustasuunnitelmissa kuljetaan Helsingin kanssa samaan suuntaan.

Odottelin liikuntavammaisen ystäväni kanssa taksia Aleksi 15:n kohdalla. Kun tilattu taksi lähtee Marolankadulta parin sadan metrin päähän, sen on tehtävä melkein kilometrin lenkki. Siis Marolankatu -Vapaudenkatu – Vesijärvenkatu – Aleksi - Pankinportti. Noutomatkaan kuluu aikaa, polttoainetta ja hermoja, mutta näin tämä Lahdessa nyt toimii. Onko järkee vai ei? Tässä heti parannusehdotus. Palautetaan koko Aleksanterinkatu kaksisuuntaiseksi. Näinhän se on muilta osin paitsi Vesijärvenkadun ja Rauhankadun välillä.

Kun komea pääkatumme on saatu melkein ajokelvottomaksi, seuraava etappi on Vesijärvenkadun kaventaminen joukkoliikennekaduksi pyöräkaistoineen. Siis toinen valtaväylistämme on kohta muisto vain. Onko tarkoitus tehdä kaupunkimme keskustan kaduista maalaisraitteja, joissa joskus joku auto vahingossa kurvailee? Lahti rakensi kaupunkilaisten rahoilla kalliin parkkitalon torin alle, mutta kohta sinne ei pääse kuin kiertoteitä. Onko tässä mitään järkeä? Ehdotan, että Vesijärvenkatu pysyy jatkossakin kaikelle liikenteelle tarkoitettuna väylänä, kuten se nyt on. Turvallisuutta ja viihtyvyyttä voidaan lisätä ilman, että henkilöautoliikenne siirretään toista katua kuormittavaksi.

Vielä yksi keskustan elävyyttä köyhdyttävä asia. Suunnitelmissa on, että torille ajavat vain itä-länsisuunnan linja-autovuorot ja niistäkin mahdollisesti vain osa. Se olisi kuolinisku Aleksin kivijalkakauppiaille, kauppahallille ja niille muutamille torikauppiaille, jotka vielä jaksavat kauppaa siellä tehdä. Onko todella niin, että polkupyörät nousevat ainoiksi keskustan kulkuneuvoksi, kun viimeisetkin autot on keskusten keskeisiltä kaduilta siivottu pois? Olen toista mieltä. Kaupungin keskusta kuuluu kaikille.

En voi hyväksyä tällaista keskustan köyhdyttämishanketta. Olemme yhtä pöyhkeitä kuin Helsinki? Vaikka olemme Euroopan ympäristöpääkaupunki, ei se tarkoita, etteikö keskustassa voisi olla oikeita katuja, joita pitkin oikeat henkilöautotkin voivat ajaa. Kohta ne kaikki ovat käyttövoimaltaan sähköisiä tai biokaasua käyttäviä, joten meidän ei enää tarvitse pelätä, että hiilidioksidipäästöt kasvavat autoista johtuen. Tulevilla asemakaavaratkaisulla Lahti voi muuttaa vielä suuntaa ja kehittää keskustaa kaikille lahtelaisille.

LUKUKIRJANI VUONNA 2020

Perjantai 29.1.2021 klo 22:17

Vuosi 2020 oli niin outo, etten pysty sitä vertaamaan mihinkään aiemmin kokemaani. Maailmanlaajuinen koronapandemia valtasi myös Suomen, sulki koulujen, kirjastojen, teatterin ja harrastepaikkojen ovet, siirsi ihmiset etätöihin ja koululaiset tietokoneiden ääreen kotiin. Opettelimme maskien ja käsidesin käytön ja koko kansa innostui lukemaan. Koronapandemia jatkuu edelleen, kirjastoissa saa pistäytyä 15 minuutiksi, joten lainaamaan eli uusia kirjoja saamme sitä mukaa, kun edelliset on luettu. Teen ensin tavanomaisen luettelun lukukirjoistani, joissa runot, muistelmat, esseet ja romaanit tähditettynä. Dekkarit erottelen omaksi ryhmäksi, kun niitä tuli luettua runsaasti mielenpiristykseksi. Etenkin Reijo Mäen Vares-sarjaa, joka on ihan oma juttunsa. Yhteensä lukukirjoja lähes 100, mutta ehkä joku kirjoista unohtui luettelostani.  Osa kirjoista ostettu korona-aikana ja osa kirjastosta. 

 1. Julia alasti, Nick Hornby ***
 2. Menomatka, Virginia Woolf****
 3. Mistä Maailmat Alkavat, Joel Haahtela***
 4. Päiväkäsky, Erik Vuillard*****
 5. Puukansan tarinat, Veikko Huovinen***
 6. Yö ja Päivä, Virginia Woolf****
 7. En minä ainakaan ole sama, Fernando Pessoa*****
 8. Hullu, Juha Hurme**
 9. Sielujen kapina, Andre Malraux***
 10. Salakapakoita ja Tappaskeittoa, Lasse Lehtinen***
 11. Suomen Suurin, HS 1889-2019, Niklas Jensen-Eriksen, Aleksi Mainio, Reetta Hänninen*****
 12. Muisto vain, Denis Lehane**
 13. Pimeydestä loistaa valo, Petina Gappah****
 14. Poika, joka luki Paavo Haavikkoa, Tomi Melender***
 15. Anna meille siivet, Louise Eddrich***
 16. Elämää Pietarissa; Tanjan katu, Kalle Kniivilä**
 17. Kolme muskettisoturia, Aleksandre Dumas*****
 18. Ankeriaan testamentti, Patrik Svensson****
 19. Mihinkä täällä voi mennä, Marko Järvikallas***
 20. Kodin ikävä, Jenny Erpenbeck***
 21. Vanhan lapsen tarina, Jenny Erpenbeck**
 22. Iloiset hautajaiset, Ljudmila Ulitskaja****
 23. Syyspurjehdus, Johan Bargum**
 24. Miehet selittävät minulle asioita, Rebecca Solnit*****
 25. Tuhahnnen ja yhden yö tarinoita osat I, II ja III*****
 26. Obabakoak, Bernando Atxaga****
 27. Ei enää Eddy, Edouart Louis***
 28. Amalian rakkaus, Elena Ferrante***
 29. Tuhkaan piirretty maa, Petra Rautiainen****
 30. Uinuvia muistoja, Patrick Modiano***
 31. Kolme Vahvaa Naista, Marie Ndiaye***
 32. Auschwitzin viulu, Maria Angels Anglada***
 33. Merikirja, Morten Stroksnes****
 34. Vanhat Mestarit, Tomas Vernhard***
 35. Vedenpaisumuksen lapset, Risto Isometsä***
 36. Tähän aikaan huomenna, Iikka Hackman**
 37. Kummatukkainen tyttö, David Foster Wallace****
 38. Koronamanifesti, Antti Holopainen ja Tiia Kohonen**
 39. Jalkapohja, Niillas Holmberg****
 40. Mare Nostrum, Jaakko Hämeen-Anttila***
 41. PÄÄTTYMÄTÖN RIEMU, David Foster Wallace*******

Näistä kirjoista nostan esiin taas viisi, jotka jokaisen kannattaisi lukea jossain vaiheessa elämäänsä: Päiväkäsky, Pimeässä loistaa valo, Ankeriaan Testamentti, Miehet selittävät minulle asioita ja ehdottomana ykkösenä David Foster Wallacen Päättymätön Riemu, joka lukukokemuksena on sanoin kuvaamaton ja siksi tähtien määrä on 7.

Dekkarit, klassikoita kirjahyllystäni, jotka luin uudelleen ja loput kirjastosta tai divarista.

 1. Kuolema Niilillä, Agatha Christie
 2. Roger Ackroydin murha, Agatha Christie
 3. Neiti Pinkertonin Salaisuus Agatha Christie
 4. Neiti Marplea ei petetä, Agatha Christie
 5. Vaarallinen Talo, Agatha Christie
 6. Stylesin tapaus, Agatha Christie
 7. Anteeksiannon houkutus, Donna Leon
 8. Seitsemän syntiä, Donna Leon
 9. Maigret ja hotellin kahvinkeittäjä, Simenon
 10. Maigret ja keltainen koira, Simenon
 11. Murha Maalaisidyllissä, Marie Bengt
 12. Luvattu Maa, Mari Jungstedt
 13. Häikäilemätön, Jarkko Sipilä
 14. Viimeinen Juoksu, Paul-Erik Haataja
 15. Macbeth on kuollut, Outi Pakkanen
 16. Maurius, Outi Pakkanen
 17. Hammurabin Enkelit, Max Seeck
 18. Pahan Verkko, Max Seeck
 19. Kalmankolkko, Timo Sandberg
 20. 6/12, Ilkka Remes
 21. Leijonan kita Anne Holt
 22. Kasvoton kuolema, Henning Mankell
 23. Haudattu, Henning Mankell

Loput 2020 luetuista dekkareista ovat Reijo Mäen Vares-sarjaa tai Tukholma-sarjaa, en erittele niitä. Totean vain, että ihan oma lajityyppinsä löytyy näistä kirjoista. En suosittele herkkähipiäisille.

 1. Seriffi                                                     14. Mustasiipi
 2. Marraskuu on musta                                15. Geggo
 3. Sukkanauhakäärme                                 16. Jackpot
 4. Kuoleman kapelimestari                           17. Pitkä lounas
 5. Uhkapelimerkki                                       18. Satakieli lauloi yöllä
 6. Kaidantien kulkijat                                   19. Kakolan kalpea
 7. Jäätynyt enkeli                                        20. Intiaani
 8. Kruunun vasikka                                     21. Soopeli
 9. Moukanpeli                                             22. Tolvana
 10. Enkelit kanssasi                                      23. Cowboy
 11. Pimeyden tango                                  
 12. Pahan suudelma
 13. Mullan maku

Vapaa markkinatalous uhkaa ihmisten terveyttä

Perjantai 29.1.2021 klo 19:36

Olen odottanut innokkaasti koronarokotusta. Olen koittanut luoda ympärilleni myönteistä ilmapiiriä tässä oudossa tilanteessa, mikä koskee koko maailmaa. Koronapandemian voittaminen on ihmiskunnan yhteinen tavoite. Nyt yllättäen on alkanut keskustelu, ettei rokotteita saataisikaan siinä aikataulussa kuin terveydenhuollon viranomaiset ja Suomen hallitus on kertonut. Tänään luettuani 29.1.2021 Helsingin Sanomista jutun ”Pitäisikö rokotteiden patentit vapauttaa” syy rokotteiden viivästymiseen ainakin osittain selvisi ja ettei syy viivästymiseen ole THL:n eikä hallituksen.

Muutama lääkeyhtiö valmistaa suurimman osan kaikista lääkkeistä. Lääketeollisuus lobbaa ja vaikuttaa. Monikansalliset yritykset pystyvät sanelemaan terveyspolitiikkaa ja ne hyötyvät julkisilla varoilla rahoitetusta lääketutkimuksesta. Näin tapahtuu nytkin, kun kolme suurta lääkeyhtiötä on valmistanut koronarokotteita, eivätkä ole valmiita luopumaa patenttioikeuksistaan koronapandemian aikana. Maailmalta löytyisi kyllä lääketehtaita, mm. Suomesta, jotka pystyisivät valmistamaan rokotetta, jos patentit olisivat vapaasti käytettävissä.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö on selvittänyt, että lääkeyhtiöiden luopuminen patenttien yksinoikeudesta vapauttaisi tuotannon ja mahdollistaisi laajat rokotukset myös köyhiin maihin. Keskellä pandemian pahinta vaihetta lääketeollisuus pyrkii maksimoimaan tuottonsa eivätkä ne halua luopua omistamistaan patenteista, jotka yleensä kompensoivat otettuja riskejä. Kuitenkin tässä tapauksessa, kun valtiot ovat tukeneet julkisella rahalla vahvasti rokotetutkimusta, testausta ja rokotteiden valmistusta, voidaan kysyä missä ovat riskit ja missä on lääkefirmojen vastuu ja eettisyys?

Kansanterveyden ja immateriaalioikeuksien suhteesta on kamppailtu aiemminkin. Hiv-tartuntojen lisääntyessä ja aids-kuolemantapausten kasvaessa yksinoikeussuoja lääkeisiin poistettiin, kun osoitettiin, että samaa lääkettä pystyttiin tuottamaan Intiassa murto-osalla amerikkalaislääkkeen hinnasta.

Kansainvälisen terveyspolitiikan professori Meri Koivusalo toteaa, että rokotteet ovat aivan julkisen kansanterveyden ytimessä. Tästä johtuen koronarokotteiden kehitys on ollut vahvasti julkisrahoitteista toimintaa. Rokotteiden vapaata jakelua on pidetty moraalisena asiana. Poliorokotteen kehittäjältä Jonas Salkilta kysyttäessä kenelle rokotteen oikeuden kuuluvat, hänen vastuksestaan tuli lentävä lause: ”No, ihmisille, sanoisin. Patenttia ei ole. Voisiko auringon patentoida?”

Nyt tulen omaan kysymykseeni. Näyttääkö kapitalismi ja vapaa markkinatalous nyt todelliset kasvonsa? Siis voitot yksityisille firmoille ja osakkaille, tappiot valtioille ja kansoille, vaikka ilman valtioiden maksamaa julkista rahaa ei Pfizeriä, Astra Zenecaa eikä Modernaa olisi voitu kehittää, testata ja eikä valmistaa koronarokotteita tällä tehokkuudella ja aikataululla. Jos vastaus on myöntävä, on aika tiukan sääntelyn. Kaikkien valtioiden on yhdessä sovittava, että koronarokotteiden ja niihin liittyvien tarvikkeiden immateriaalioikeuksista on luovuttava pandemian ajaksi. Vaikka rikkaiden valtioiden ja niissä olevien lääkefirmojen suhde on sekä taloudellisesti että moraalisesti monimutkainen, olisi päätös tästä saatava nopeasti, onhan kyse 7 miljardista ihmisestä.

Valtatie 12:n parantamiseen vauhtia

Perjantai 29.1.2021 klo 12:14

Kun Iitti liittyi Päijät-Hämeeseen ajattelin, että nyt saadaan potkua valtatie 12:n parantamisen suunnitteluun  ja sitten rakentamiseen välillä Uusikylä-Tillola, kuuluuhan se nyt yhden maakunnan alueelle. Tämän luulisi helpottavan kaikkea suunnittelua ja päätöksentekoa.
29.1.2021 saimme lukea Etlarista, että hanke viivästyy taas.Tien vaarallisuus ja parantamisen tarve on ollut tiedossa vuosikymmenet, mutta se on edennyt etananvauhtia. Nyt myöhästymisen aihe on täsmennyksistä Uudenkylän eritasoliittymässä ja linja-autopysäkeistä sekä autojen pysäköintialueesta. Eikö nämä asiat ole olleet tiedossa koko suunnittelun ajan?
Tärkein vaihe kuitenkin on saada hankkeelle eduskunnan rahoituspäätös. Siis LVM Harakan myönteinen esitys rahoituksesta. Liekö onnistuu? Ministerille kovin tärkeäksi on noussut ratahankkeet ja niissä hänen "lempilapsensa" kallis ja tarpeeton itärata Keravalta Kouvolaan. Onkohan niin, että Päijät-Hämeen kehitys on hänelle  yhdentekevä asia? Toivottavasti olen väärässä. Kyllä olisi henoa, että VT 12 tältäkin tieosuudelta saataisiin mahdollisimman pian valmiiksi.

Fellmaninpuisto säilytettävä puistona

Tiistai 26.1.2021 klo 17:06

Lahden yleiskaava päätettiin valtuustosta 25.1.2021. Yleiskaavassa oli tehty outo juttu Fellmaninpuiston osalta. Se oli kaavassa merkitty keskusta-alueeksi (C-alue), mikä antaa mahdollisuuden vaikkapa rakentaa puistoalueelle taloja. Fellmaninpuisto on tähän asti ollut yleiskaavassa vuosikymmenet lähiluonto- ja puistoaluetta (VL-alue), mikä on estänyt rakentamisen sinne.

Fellmaninpuisto on suurin keskustan puistoalueista. Se on meidän lahtelaisten keskeinen virkistysalue. Puisto on kulttuurihistoriallisesti yksi merkittävimmistä alueista Lahdessa.

Kun huomasin muutosesityksen, ajattelin, onko jollain taholla tarkoitus kaavoittaa Fellmaninpuistoon rakentamista. Miksi se muuten olisi merkitty keskusta-alueeksi? Alue varmasti kiinnostaisi gryndereitä ja muita kiinteistösijoittajia, rajautuuhan se Ranta-Kartanon asemakaavan länsisivulle.

Esitin asian demarivaltuustoryhmälleni, joka otti kopin asiasta. Valtuustossa ryhmämme teki ponsiesityksen, että Fellmaninpuisto säilytetään lähiluonto- ja puistoalueena ja että se huomioidaan tarkemmin, kun ekologiaa ja kulttuuriympäristöä kartoitetaan seuraavan yleiskaavan yhteydessä. Tämän esityksen hyväksyi koko kaupunginvaltuusto, joten ainakin muutaman vuoden Fellmaninpuisto säilyy Lahden merkittävänä kulttuurihistoriallisena alueena.

Valtuustossa esitettävä ponsi ei ole käsky, vaan toivomus. Mutta kun valtuusto kokonaisuudessaan ponnen hyväksyy, pidän itsestään selvänä, että kaavamerkintä muutetaan.

 

Matkakeskusta on parannettava

Tiistai 26.1.2021 klo 11:02

Etelä-Suomen Sanomissa oli 25.1. juttu Lahdesta Tampereelle muuttavasta kaupungininsinööri Jukka Lindforsista, joka kehuu Lahden matkakeskusta onnistuneeksi kokonaisuudeksi. Olen jyrkästi eri mieltä matkakeskuskokonaisuudesta, joka hajoaa ikävästi kolmeen osaan:

 1. Askonkatu 2:ssa on Matkahuolto ja rahtitavaraliikenne, kaukomatkalinja-autolippujen myynti ja asiakasneuvonta.
 2. Rautatieasemarakennuksessa ovat seuraavat toiminnot, odotustila, ravintola/kahvila, paikallisliikenteen linja-autoliikenteen automaattinen kertalippujen myyntipiste, R-kioski ja automaattinen VR-lippupiste.
 3. Ulkona on pitkänmatkan bussiliikenteen terminaalikansi ja -katos, joka yhdessä hissien, pysäkkien, polkupyöräparkin ja kevyenliikenteen muutostöiden kanssa maksoi lähes 20 miljoonaa euroa. Tähän liittyy matkakeskuksen suurin ongelma kokonaisuutta tarkasteltaessa. Se on terminaalikatos, joka on erilaisille säille altis. Sekä sade että lumi pääsevät tuulisella ilmalla puhaltamaan läpi koko katosalueen.

Näiden epäkohtien takia tein kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuustoaloitteen, jossa esitän, että suunnitellaan VR:n, Matkahuollon ja Lahden kaupungin kesken yhteistyönä, miten matkakeskuksen terminaalin katososa saadaan paremmin suojatuksi sään muutoksilta ja miten rautatieasemarakennusta voisivat hyödyntää paremmin kaukoliikenteen linja-automatkustajat. Lisäksi esitän tutkittavaksi, olisiko mahdollista siirtää Matkahuolloin rahtitavara-, lipunmyynti- ym. palvelut Askonkatu 2:n tiloista rautatieasemarakennukseen. Näin saataisiin nyt levällään oleva kokonaisuus paremmin toimivaksi.

 

Keskustan kehä -suunnitelman palautus

Maanantai 4.1.2021 klo 20:23

Tein ehdotuksen kaupunginvaltuuston 14.12.2020 kokouksessa, ettei se hyväksyisi Keskustan liikenne ja liikkumissuunnitelma 2030 mukaista liikenneverkkoesitystä, vaan palauttaisi sen uudelleen valmisteluun niin, että poistetaan keskustan kehäkatu -suunnitelmasta Vuoksenkatu-Saimaankatu kehän itäisenä väylänä ja sen tilalle jää Vesijärvenkatu. Siten Keskustan kehäkadun muodostaa Mannerheiminkatu-Vesijärvenkatu-Lahdenkatu-Hollolankatu -reitti. Samalla päätetäisiin, ettei toteuteta konsulttiyhtiö Rambollin esittämällä tavalla Vesijärvenkadun kaventamista, vaan se pysyy nelikaistaisena. Ei jatketa myöskään Loviisankadun risteysalueen ja siihen liittyvää Vuoksenkatu-suunnitelmaa.  VT12 kehätien vaikutuksia keskustan liikennevirtoihin arvioidaan vuoden 2021 aikana. Keskustan kehä -katujen, Vuoksenkadun-Saimaankadun ja kevyen liikenteen väylien sujuvuus, turvallisuus ja viihtyvyys toteutetaan ilman massiivisia muutoshankkeita.

Perusteluksi palautukselle esitin seuraavaa:

Liikkumisen ja liikunnan tavoitetila 2030” tavoitteena on, että se on ympäristöystävällinen, elinvoimainen ja täydennysrakentamista lisäävä, keskusta on helpommin tavoitettavissa ja sen vetovoima lisääntyy. ”Liisulla” keskustasta saadaan elämyksellinen, viihtyisiä, vihreä ja turvallinen. Perustelut ovat tärkeät ja muutamat kohdat suunnitelmassa täysin toteuttamisen arvoiset. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Vesijärvenkatu voisi jatkaa keskustan itäisenä kehäkatuna, kunhan lisätään sen turvallisuutta erilaisin teknisin keinoin, kuten poistamalla kadun varrella olevat valo-ohjaamattomat suojatiet ja tarvittaessa rakentamalla kevyen liikenteen alikulkutunneli tai ylikulkusilta kriittisiin kohtiin sekä tekemällä riittävät yhteydet pysäköintitaloihin, joita tulevaisuudessa tarvittaneen. Vesijärvenkadun varrella ei ole kouluja, ei päiväkoteja, ei kulttuurikeskusta, ei Paavolan kampusta, ei leikkikenttää, ei puistoja. Se on aina ollut keskustan läpiajokatu, eivätkä asukkaat ole vaatimassa sen kaventamista. Turvallisuutta, viihtyisyyttä ja sujuvuutta voidaan lisätä muullakin tavoin kuin siirtämällä kadun haitat toisaalle.

Vuoksenkatu-Saimaankatu -suunnitelmassa on kaksi ongelmaa ylitse muiden. Ensinnäkin se on kallis esitettyihin hyötyihin nähden. Vaikuttaa jopa siltä, että alibudjetoinnista on tullut tapa; viimeksi sekä älypyörätien että polkupyöräliikenneympyrän lopullinen hinta tuplaantui. Toisekseen Vuoksenkatu-Saimaankatu-toteutuksella siirrettäisiin liikenteen ongelmat Lotilan peruskoululaisten, Paavolan kampuksen opiskelijoiden, kahden päiväkodin lasten ja vanhempien, kulttuurikeskittymässä kävijöiden ja ennen kaikkea alueella asuvien ja tulevien asukkaiden murheeksi. Saimaankadun varteen rakennetaan koko ajan lisää sekä asuin- että liiketaloja. Seuraavaksi kadun varressa alkaa Iskun korttelin suunnittelu ja rakentaminen. Sairaalamäellä on myös leikkikenttä, mikä on sen kohtalo? On selvää, että suunnittelualuetta, Vuoksenkatua ja Saimaankatua on syytä kohentaa siten, että niitä on turvallista asukkaiden, koululaisten, opiskelijoiden ja muiden alueella liikkujien käyttää. Pyörätiet etelä-pohjoissuunnassa on mahdollista toteuttaa Saimaankadulle, Kauppakadulle ja Loviisan pässin kevyenliikenteen väylälle, jossa pyöräily nykyisinkin toimii hyvin.

Valtuustossa vain 19 valtuutettua oli samaa mieltä kanssani, joten palautusesitys hylättiin. Näin toimii demokratia. Vielä ei kuitenkaan ole mahdotonta, etteikö Vuoksenkatu-Saimaankatulinjausta voitaisi muuttaa siten, ettei se kuormittuisi autoliikenteestä niin runsaasti kuin suunnitelmissa oli eli peräti 20.000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Kuntavaalit ovat huhtikuussa tänä vuonna, joten uusi valtuusto voi vielä muuttaa suunnitelmia, olihan kyseessä keskustan liikenteen linjaukset ja periaatteet, joita on mahdollista tarkistaa kaavatyön myötä.

 

Kokoomuksen säästöesitykset uhkaavat joukkoliikenteen toimivuutta v.2021

Maanantai 23.11.2020 klo 13:58

Kaupunginhallituksen talousarvioesityksessä tähän vuoteen verrattuna joukkoliikenteen kuluihin on tehty 700.000 euron vähennys. Nyt kokoomus esittää 400.000 euroa toimintakatteeseen, mikä tarkoittaisi yli miljoonan euron heikennystä joukkoliikenteen talousarvioon, koska missään tapauksessa ensi vuonna ei lisätuloja saati säästöä saada runkolinjojen käyttöönotolla eikä lipunhintoja korottamalla. Lisäksi Koronaepidemia on kiihtymisvaiheessa, mikä tarkoittaa, että matkustaminen ensi vuonna voi vähentyä vielä nykyisestään. Kokoomuksen esitys myös uhkaa valtion korona-tukiavustuksen tulevaa saantia ja sitä kautta joukkoliikenteen toimivuutta. Tukien saannin edellytyksenä on, että joukkoliikenneviranomainen, Lahden kohdalla joukkoliikennelautakunta, pitää palvelutason ja vuorotarjonnan kunnossa. Lisäksi edellytetään tuen saamiseksi, etteivät lippujen hinnat nouse vuonna 2021 tai että korotukset ovat erittäin maltillisia.

Lahti käy parastaikaa Maankäyttö-asuminen-liikenne-sopimuksesta neuvotteluja valtion kanssa. Yhtenä edellytyksenä sopimuksen aikaan saamiseksi on hyvä joukkoliikenne Lahden seudulla. kokoomuksen esitys uhkaa myös MAL-sopimusta.

 Lahdessa tulevien runkolinjojen ja niihin liittyen sujuvan liikenteen avulla toivotaan, että ihmiset siirtyisivät enenevässä määrin joukkoliikenteen käyttäjiksi. Runkolinjojen kilpailutuksen myötä on mahdollista vähentää reilusti kasvihuonekaasupäästöjä, kun hankinnoissa uusiutuva käyttövoima pisteytetään korkealle. Iso tavoite, joka jo nyt viimeisen kilpailutuksen myötä oli vahvana mukana. Tuleehan Lahden reiteille kesällä 2021 17 sähkö- ja 12 biokaasubissia. Jatkossa uusiutuva käyttövoima on merkittävä tekijä hankintoja tehdessämme. Osa liikennöintisopimuksista päättyy optiot huomioiden kesällä 2022.Pisimmälle menevä sopimuskausi päättyy 2026 ja siinä on mukana 3 optiovuotta. Runkolinjojen käyttöönotto liittyy tehtyihin ja tuleviin sopimuksiin. Kiirehtiminen on mahdollista vain rikkomalla voimassa olevia sopimuksia.

 Tässä vielä muutama ajatus Lahteen suunnitelluista runkolinjoista. Kuten tiedämme, runkolinjat ovat alueellisia yhteyksiä, joiden tarkoitus on tarjota luotettavia, nopeita ja tiheitä matkoja liikenteen tärkeimpiin solmukohtiin. Lahdessa näitä ovat keskustassa tori, matkakeskus ja mahdollisesti Trio. On selvää, että runkolinjat ja liityntälinjat eivät pysty kaikkien toiveita täyttämään. Tarkoitus kuitenkin on, että joukkoliikenteen käyttö on mahdollisimman helppoa, odotusajat linjanvaihdoissa ovat lyhyet ja matka-ajat lyhenevät. Matkakeskukseen pääsisi vastaisuudessa etelään/etelästä kulkevilla linja-autoille, joten tässä on harjoittelun paikka itä-länsisuunnasta matkustaville. Myös muutama itä-länsisuuntien runkolinjan bussi ajaisi suoraan matkakeskukseen kiertämättä lainkaan torille.

 Joukkoliikenteen kehittäminen jatkossa riippuu ainakin osittain siitä, miten selviämme koronakriisistä, joka on vaikeuttanut matkustamista rajusti. Matkustajavirrat ovat romahtaneet ja tulovirrat ehtyneet. Nyt on katsottava aikaan koronan jälkeen. On tärkeää, että ihmiset palaavat joukkoliikenteen käyttäjiksi ja että meillä jatkossakin ilmastoystävällinen ja arjen toimivuutta tukeva joukkoliikenne. On syytä miettiä, miten joukkoliikenne saadaan jälleen arkemme osaksi eikä keinoja, jotka vähentävät sen käyttöä. On hurskastelua puhua joukkoliikenteen kehittämisestä samaan aikaan, kun esitetään heikennyksiä en toimintaan. Vastustankin kokoomuksen tekemää esitystä heikentää 400.000 eurolla Lahden joukkoliikenneteen toimintaa.

 

 

Seurahuoneen silta ei saa uhata Lahden talvivaloja

Torstai 12.11.2020 klo 14:04

Saimme lukea, että kaupunki järjestää kutsukilpailun arkkitehdeille Aleksanterinkadun ylittävästä sillasta. Siltaa tarvitaan Hotelli Seurahuoneen tarpeisiin. Kaavasuunnittelijoiden on tehtävä asemaakaavamuutosehdotus, mutta ihmettelen, onko kaupungin tehtävä järjestää arkkitehtuurikilpailu sillasta? Hyvä kuitenkin tietää, että Seurahuoneen omistaja Osuuskauppa Hämeenmaa maksaa kilpailun kuin myös yhteyden rakentamisen. Kaupunki ei siltaa eikä tunnelia tarvitse, koska lahtelaiset eivät tarvitse tätä yhteyttä. Sen tarkoitus on palvella hotellin asiakkaita.

Miksi kaupungin virkamiehet kantavat niin kovasti huolta alikulkutunnelin kustannuksista? Vaikka tunneli on teknisesti vaikea maanalaisten vesi-, sähkö- ja tietoliikenneverkkojen vuoksi, se on kuitenkin mahdollista rakentaa, vastaavanlainen jalankulkutunneli on toteutettu esim. Jyväskylässä.

Jännitän kovasti kilpailun tuloksissa sitäkin, miten niissä pystytään huolehtimaan, että professori Tapani Aartomaan suunnittelema ”Talvinen hiihtoretki”, siis Lahden talvivalot, ei kärsi sillasta, jos sellaisen Hämeenmaa saa luvan rakentaa.

Minulle Lahti on sydämen asia, johon nämä talvivalot kuuluvat. Tätä uniikkia taideteosta ei saa uhata mikään kaupallinen intressi. Tosilahtelaiset rakastavat talvivalojaan.

Volter Kilven saaristolaissarja; Alastalon salissa, Pitäjän pienimpi ja Kirkolle

Tiistai 29.9.2020 klo 12:03

Viisi vaikuttavinta romaania on pyörinyt Twitterissä pitkään. Minäkin nimesin omani: Volter Kilven Alastalon salissa, Juha Hurmeen Nyljetyt ajatukset, Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla, Orhan Pamukin Lumi ja Jose Saramagon Ricardo Reisin viimeinen vuosi. Tämä on sinänsä mahdoton juttu, koska pystyisin nimeämään 100 vaikuttavinta romaania ihan kevyesti. Nyt kuitenkin tuossa nuo 5, joita twitterissa haettiin.

 Mietin asiaa kuukauden verran ja totesin, että kyllähän sitä viisi voi nimetä, mutta joitain perusteluja, miksi juuri nämä, olisi kiva saada. Kirjojen rakastajana olen tosi kiinnostunut, miksi joku valitsee esim. Jose Saramagon Kaikkien nimet –romaanin.

Kerron tässä, miksi nimesin Kilven Alastalon salissa –romaanin suosikikseni. Aluksi totean, että Volter Kilven saaristolaissarja Kustavista, Alastalon Salissa, Pitäjän pienimpiä ja Kirkolle on kokonaisuus enkä halua niitä erottaa toisistaan, joten arvioin hieman jokaista kirjaa. Sarja on suomalaisen kirjallisuuden parasta antia. Volter Kilvellä on oma tunnistettava tyyli kirjoittaa, kieli on rikasta, kielikuvia on paljon, itse keksittyjä sanoja niin, että lukija joutuu välillä arvailemaan, mutta se on vain hauskaa kuin olisi löytöretkellä. Mielestäni ehkä parasta on kustavilaismurre.

Alastalon salissa ollaan kustavilaisen pitäjän 22 talollisen voimin päättämässä kolmimastoparkin rakentamisesta. Kirja kertoo kuusi tuntia kestävästä keskustelusta ja päätöksenteosta, joka on pääosin tajunnanvirtaa kuvaten paikalla olijoiden ajatuksia ja tunteita pohdiskelevasti, hauskasti, ironisestikin. Ennen kaikkea joka mies on tosissaan parkkia haluamassa lukuun ottamatta Pukkilan isäntää, Evald Pihlmania, joka epäonnistuu estelyissään. Pukkila näyttelee merkittävää osaa 800 sivuisessa kirjassa.

Pitäjän pienimpiä -kirja kertoo merimiehistä, pikkutilallisista ja mökkiläisistä, heidän perheistään, kohtaloistaan onnettomuuksineen ja joskus iloineenkin. Pidän tämän kirjan kuivasta huumorista ja suorasukaisesta kerronnasta. Saimme juuri nähdä Yle Teemalta lyhytelokuvan Kaaskerin Lundströmistä, joka kuuluu pitäjän pienimpiin, mutta kouluttaa kustavilaisia poikia merimiehiksi viinan voimalla. Hän on entinen merikapteeni, joka 30 vuotta aiemmin juovuksissa ohjasi neitsytmatkalla olevan fregatin Gotlannin kallioihin. siihen päättyi merikapteenin ura,  mutta eivät taidot, joten niitä hän nyt Kaaskerin tuvassa päntätyttää poikien päähän kuin lukkari  seitsemälle veljekselle Jukolassa.

Kirkolle –romaani on kuin kirkas sunnuntaiaamu, mistä se kertookin. Yli 90 ihmistä mahtuu kirkkoveneeseen, jolla kirkonkylälle soudetaan. Matkalla veneelle, soutaessa ja kirkonmenojen aikaan lukija pääsee kyläläisten pään sisään, pohdiskeluihin, tuskaan ja iloon. Jälleen kerran Volter Kilven mestarillinen ote pitää ja tajunnanvirta-tekniikka soljuu kuin hiljainen merenkäynti.

Nämä kolme kirjaa vaativat hieman kärsivällisyyttä lukijalta johtuen verkaisesta rytmistä, oudoista kielikuvista ja ainakin sisäsuomalaiselle vaikeasta murteesta, mutta kun alkuun pääsee ja rytmistä saa kiinni, kaikki kolme kirjaa tulee varmasti luetuksi ja lukukokemus jokaisen kirjan jälkeen on ”Stendahlin syndroomaan” verrattavissa. Varoitan lukijaa, sinusta tulee Volter Kilpi –fani ja rakastut Kustaviin, vaikka et olisi siellä koskaan käynyt.

Lahden keskustan kehä -suunnitelma

Keskiviikko 23.9.2020 klo 10:12

Lahden kaupunginvaltuutetuille pidettiin medialta salattu seminaari keskustan kehittämiseen liittyvästä keskustan kehä -suunnitelmasta. Olen jo aiemmin kirjoittanut Lahden keskustan liikenne- ja liikkumissuunnitelmasta (Liisu). Arvostelin sitä jo silloin juuri keskustan kehä -suunnitelmaan liittyen sen kalleudesta ja liikenneongelmien siirtämisestä paikasta toiseen.

 Nyt kun seminaarissa saimme lisätietoa keskustan kehään liittyen, vahvistui näkemykseni siitä, että näin juuri on tapahtumassa. Vesijärvenkadusta suunnitellaan joukkoliikennekatua kavennuksineen ja uusine pyöräteineen, ja henkilöautoliikenne siirrettäisiin Vuoksenkatu-Saimaankatu-linjalle. Koko keskustan kehä perustuu osaltaan siihen, että idässä juuri tämä linjaus rajaa keskustaa. Suunnitelmat ovat isot ja kalliit. Kokonaishinta olisi jopa 100 miljoonaa euroa.

 Tätä suunnitelmaa perustellaan sillä, että se on ympäristöystävällinen, elinvoimainen ja täydennysrakentamista lisäävä, keskusta on helpommin tavoitettavissa, ydinkeskustan läpiajoliikenne vähenee, keskustan vetovoima lisääntyy ja ennen kaikkea keskustasta saadaan elämyksellinen, viihtyisiä, vihreä ja turvallinen. Perustelut ovat erinomaiset, ja monta kohtaa suunnitelmassa täysin toteuttamisen arvoiset. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Vesijärvenkatu voisi jatkaa keskustan itäisenä kehäkatuna lisäämällä sen turvallisuutta erilaisin keinoin ja tekemällä riittävät yhteydet pysäköintitaloihin, joita mahdollisesti tulevaisuudessa tarvitaan. Vesijärvenkadun varrella ei ole kouluja, ei päiväkoteja, ei kulttuurikeskusta, ei Paavolan kampusta. Se on aina ollut keskustan läpiajokatu, eivätkä kaupunkilaiset ole sitä vaatimassa muuksi. Turvallisuutta ja viihtyisyyttä voidaan lisätä muullakin tavoin kuin siirtämällä kadun haitat toisaalle.

 En pidä Vuoksenkatu-Saimaankatu -suunnitelmasta kahdesta eri syystä. Ensinnäkin se on järjettömän kallis hyötyihin nähden ja toisekseen siinä siirrettäisiin Vesijärvenkadun nykyiset ongelmat Lotilan peruskoululaisten, Paavolan kampuksen opiskelijoiden, kahden päiväkodin asiakkaiden, kulttuurikeskittymässä kävijöiden ja ennen kaikkea alueella asuvien ja tulevien asukkaiden niskaan. Saimaankadun varteen rakennetaan koko ajan ja nimenomaan asuintaloja. Seuraavana kadun varressa alkaa Iskun korttelin suunnittelu ja rakentaminen. Sairaalamäellä on myös leikkikenttä, mikä on sen kohtalo? On selvää, että aluetta ja katuja on syytä kohentaa, että niitä olisi miellyttävämpi asukkaiden ja alueella kulkijoiden käyttää, mutta pidetään se asuinkatuna.

 Esitän, että suunnitelmat tältä osin uusiksi ja mietitään, miten keskustan kehä voidaan toteuttaa ilman Vuoksenkadun ja Saimaankadun megahanketta.

 Olen puuttunut vain Vesijärvenkatu-Saimaankatu-Vuoksenkatu-osuuteen Keskustan kehä-suunnitelmassa. Kaupunginjohtaja oli huolissaan siitä, että Lahden ydinkeskusta on ankea verrattuna lähiöihimme. Olen eri mieltä. Nämä kadut, nämä talot, nämä kaksi toria, Mariankadun juhla-akseli, Vapari ja Aleksi ovat minun mielen maisemiani, kauniita ja rakkaita. Kauneus on katsojan silmässä ja minulle ikuisena lahtelaisena Lahden keskusta on kaunis ja viihtyisä ilman ylenmääräisiä krumeluureja.

 

 

Miehet selittävät minulle asioita

Perjantai 18.9.2020 klo 19:51

Olen juuri lukenut kirjan ”Miehet selittävät minulle asioita”. Sen on kirjoittanut Rebecca Solnit. Kirja on feministinen, mutta ennen kaikkea silmät avaava, miten miehet selittävät asioita riippumatta siitä, tietävätkö he mistä puhuvat. Eivät tietenkään kaikki miehet, mutta jotkut onnistuvat tekemään sen kevyesti ilman asiantuntijuutta.

Miehet selittävät, miksi aborttia ei pidä sallia naiselle, miksi naisten palkat ovat heikommat, miksi naisen kuuluu tehdä kotityöt, hoitaa lapset, miksi pitää sotia, miksi kannattaa ostaa uusia hävittäjiä, miksi ei kannata niitä rahoja panna koulujen, terveysasemien, päiväkotien, vanhusten palvelutalojen rakentamiseen. Miksi tarvitsemme uusia maanteitä, vaikka vanhoja ei pystyvä pitämään kunnossa. Miksi naista saa lyödä, raiskata ja jopa tappaa.

Kaikkialla maailmassa melkoinen osa miehistä suhtautuu edellä olevia kysymyksiä tekeviin naisiin kuin heikkolahjaisiin, eikä vastauksia juurikaan saada.Tosin abortinvastustajamiehet kyllä suoraan vetoavat esim. raamattuun ja omaan vankkaan vakaumukseensa kieltäessään naiselta oikeuden omaan kehoonsa. Edes raiskatuksi joutunut nainen, joka sen seurauksesta tulee raskaaksi, ei joissain maissa saa aborttia.

Entä sodat? Tässä esimerkki. USA:ssa Bussin hallinto ei ottanut kuuleviin korviinsa viestejä, ettei Irakissa ole joukkotuhoaseita ja että sota ei tule olemaan ”helppo nakki”. Mitä tapahtui. Sota alkoi, joukkotuhoaseita ei löytynyt, mutta jenkit ja britit onnistuivat tuhoamaan 3000 vuotta vanhan kulttuurin, yli 500 vuotta vanhan valtion. Sota vahvisti terroristiliikkeen ISISin toimintaa, herätti vihaa länsimaita kohtaan. Se että siinä sivulla tapettiin Irakin itsevaltias presidentti, ei paranna Irakin tilannetta, vaan saattoi jopa heikentää sitä. USA:n sotilaita on edelleen siellä yli 4000, vaikka sodan alkamisesta on kulunut kohta 20 vuotta. Sellainen miesten aikaan saama ”helppo nakki”.

Miksi on köyhyyttä ja miksi naiset ennen kaikkea ovat köyhiä? No siksi tietenkin, että miehet omistavat maailman ja naisille ja siinä ohessa lapsille jää vain murusia. Talouspolitiikan perusoletusten täytyy olla virheellisiä, vaikka sitä ei miehet helposti myönnä. USA:n ja Euroopan keskuspankkien, IMF:n Maailmanpankin ja markkinauskovaisten toimintatavat ovat aiheuttaneet köyhyyttä, kärsimystä, nälkää ja kuolemaa. Tästä kärsivät nimenomaan naiset, lapset, vanhukset, jotka ovat yhtä kuin köyhät. Eikä tämä muutu, ellei koko globaalia talousjärjestelmää muuteta. Eikä tämäkään riitä, elleivät miehet hyväksy naisia tasa-arvoisina ihmisinä kaikkialla maailmassa.

Voisin kirjoittaa aiheesta paljonkin, mutta lopetan tähän ja suosittelen kaikille, jotka ovat kiinnostuneet tasa-arvosta ja naisten asemasta maapallolla lukemaan Rebecca Solnitin kirjan ”Miehet selittävät minulle asioita” ja Caroline Criado Perez`n ”Näkymättömät naiset”, jossa kovaan tutkimustietoon perustuvat tilastot paljastavat, miten maailma on suunniteltu miehille ja miten naiset ovat unohtuneet yhtälöstä maailmaa rakennettaessa.

Suomalaiset rakastavat hyvinvointivaltiota

Keskiviikko 2.9.2020 klo 17:57

Suomi on ollut pitkään yksi maailman parhaista valtioista. Kun maita vertaillaan, Suomi on maailman vakain valtio. Suomessa on ollut vähiten järjestäytynyttä rikollisuutta, toiseksi vähiten korruptiota, maailman paras lehdistövapaus. Suomi on maailman toiseksi tasa-arvoisin maa, peruskoulutus on ollut maailman parasta ja olemme lukutaitoisimpia maailmassa.  Suomessa on maailman riippumattomin oikeuslaitos. Suomi on maailman onnellisin maa.  Tilastokeskuksen sivuilta (tilastokeskus.fi) löytyy lisää hyviä asioita, joissa Suomi oli kärjessä viime vuoden lopulla. Näistä syistä rakastan kotimaatani.

 Edellä mainitut saavutukset on aikaan saatu hyvinvointivaltion sosiaali-, koulutus-, vero-, tasa-arvo- ja työmarkkinapolitiikalla sekä konsensuksella, jolla maatamme on rakennettu sodanjälkeisistä vuosista 2000-luvulle.  Mutta nyt tapahtuu kovien kapitalistien ja uusliberalistien toimesta sellaista, millä ollaan tuhoamassa maatamme. Viimeksi saimme tästä esimerkin, kun UPM päätti lakkauttaa Kaipolan paperitehtaan, joka oli tuottanut hyvää tulosta vuosia. Lopetuspäätöksen ilmoitti UPM:n johtaja Pesonen, joka nauttii 7 miljoonan euron vuosipalkkaa. Hän kehtasi avoimessa kirjeessä moittia Sanna Marinin hallituksen toimia, ay-liikettä, työntekijöiden palkkoja ja kovia kuljetuskustannuksia. Kysynkin tässä pikaisesti, mistä tiedot olivat peräisin, kun välittömästi asiantuntijat ovat Pesosen väitteet kumonneet.

 Onko niin, että kovien kapitalistien mielestä Suomessa ei tarvita valtion toimisesta kuin poliisi, oikeuslaitos, vankilat ja armeija, joilla valvotaan valtion sisäisten lakien toteutumista ja suojellaan valtiota. Monet merkit viittaavat tähän. Edellisen hallituksen toimesta yritettiin yksityistää suurin piirtein kaikki palvelutuotanto, esimerkkeinä VR:n ja Postin yksityistämishankkeet, vanhuspalvelujen joutuminen bisneksenteon välineeksi, Liikennekaari yhtiöittämisineen jne. Kelaan keskitettiin sosiaaliturva-asiat, jotka ovat kaukana kansalaisesta, josta onkin tullut alamainen yhteiskunnan tasa-arvoisen jäsenen sijaan.

 Yövartijavaltio eroaa hyvinvointivaltiosta siten, että se ei tuota ns. hyvinvointipalveluja, kuten opetus-, hoito- ja hoivapalveluja eikä muitakaan palveluja lukuun ottamatta oikeudellisia ja järjestyspalveluja. Yövartijavaltiossa ei ole sosiaalitukia eikä muitakaan tukiaisia. Se ei säätele yksityisomaisuuden käyttöä esim. kaavoituksella, lukuun ottamatta muutamia poikkeuksia ulkoisten haittojen ehkäisemiseksi. Yövartijavaltiossa ei työmarkkinajärjestöillä ole oikeutta sopia yleissitovia työehtoihin liittyviä sopimuksia. Valtiolla on tietenkin veronkanto-oikeus, jota se noudattaa erittäin yritysystävällisesti. Muu yhteiskunnan rahoitus tapahtuu hyväntekeväisyydellä, vakuutuksilla, säästämisellä ja yksityisillä työttömyyskassoilla.

 Onneksi Suomessa järjestetään 4 vuoden välein eduskuntavaalit, ja niinpä viime vaalien jälkeen saatiin eduskunta, jossa enemmistö muodosti Sanna Marinin hallituksen. Se on rohkeasti ohjelmassaan korjannut edellisen hallituksen virheitä. On luovuttu kiky-sopimuksesta, taksilain ongelmakohdat on korjattu. Sotea rakennetaan julkiset palvelutuottajat edellä maakuntamallin mukaan. Se millä tavalla nykyhallitusta kovat kapitalistit arvostelevat, tarkoittaa vain sitä, ettei niitä kiinnosta maamme hyvinvointi. Yksi kuolemansynneistä, ahneus, on vallannut suurpääoman niin globaalisti kuin Suomessa. Voiton maksimointi, verojärjestelyt paratiiseineen ja hyvinvointiyhteiskunnan kova arvostelu osoittavat, ettei valtiomme ja kansalaistemme etu ole kapitalistin etu. Viime aikaiset tapahtumat osoittavat tämän erinomaisen selvästi.

 Vaikka koronapandemia muuttaa koko maailmaa ja siinä ohessa Suomea, on meidän onnemme, että nykyhallitus elvyttää, tukee yrityksiä, auttaa kansalaisia ja samalla tiukasti ohjaa toimia, millä pyritään selviämään mahdollisimman vähin vaurioin koronakriisistä. Me kaikki joudumme joustamaan, mutta ennen kaikkea nyt tarvitaan yhteiskuntavastuuta yrityksiltä, jotka selviävät koronapandemiasta kivuttomasti, kuten suurin osa vientiyrityksistämme tekee. Siksi omistajalleen voittoa tuottavan Kaipolan tehtaan lakkauttaminen on hävytöntä.

 Sanna Marinin hallituksen ohjelmassa on työllisyyden kasvattaminen, mutta siihen ei riitä vain valtion toimet, siihen tarvitaan myös yrityselämää, kuntia ja ihmisten omaa halua työllistyä. Ne toimet, millä valtionvarainministeriö esittää uusien työpaikkojen luomista, eivät kaikilta osin missään tapauksessa onnistu. Siksi on tarkkaan harkittava esim. ”eläkeputken” poistoa, aikuisopetuksen tukia sekä muita VM:n työllisyysesityksiä. Uskon että hallitus tässä onnistuu.

Haluan elää sivistyneessä ja tasa-arvoisessa Suomessa, joka ei ole pimeä luokkayhteiskunta, vaan hyvinvointiyhteiskunta, jossa pyritään oikeudenmukaisuuteen ja suvaitsevaiseen pitäen huolta heikoimmastakin ihmisestä. Suomalaiset rakastavat hyvinvointivaltiotaan.

 

Antonio Muñoz Molina, seuraava Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaja?

Sunnuntai 30.8.2020 klo 18:35

Kun on lukenut psykologi, filosofi, kirjailija ja feministi Julia Kristevan kirjan ”Muukalaisia itsellemme", jossa pohditaan historiallisesta ja psykologisesta näkökulmasta, mitä on elää ulkomaalaisena tai muuten vain erilaisena Euroopassa, ymmärtää paremmin Antonio Muñoz Molinan ”Sefarad” -romaania, jonka keskeisiä teemoja on pakolaisuus ja sen seurauksena vieraantuminen, toiseuden tunne ja muukalaisuus. Espanjan Sefardista 1400-luvulla karkotetut juutalaiset ja heidän kohtalonsa ovat kirjan alkulähde. ”Sefarad” on Muñoz Molinan läpimurtoteos, joka ilmestyessään oli Espanjassa sensaatio ja kirjaa pidetään yhä hänen pääteoksenaan. Sefaradia ennen hän ehti julkaista kolme romaani, jotka kaikki liittyvät Madridiin. Niistä jokaisesta on tehty elokuva. Kirjailijan laajasta tuotannosta on suomennettu 5 romaania.

Antonio Muñoz Molina, joka syntyi 1956 Ubedassa, Espanjassa. Hän aloitti uransa lehtimiehenä, mutta päätyi kirjailijaksi opiskeltuaan sekä taidehistoriaa että journalistiikkaa. Muñoz Molina on Espanjan kuninkaallisen akatemian jäsen vuodesta 1995. Hänen teoksensa on palkittu useamman kerran Espanjassa. Ranskassa Muñoz Molina on saanut parhaan käännösteoksen Femina-palkinnon.  Myös kirjallisuuden Nobel-palkintoa on hänelle veikattu useamman kerran, mutta ei ole vielä tärpännyt, vaikka hänen viimeiset romaaninsa ”Öinen ratsumies” ja ”Kuun tuuli” luettuani olen sitä mieltä, että kyllä näillä kirjallisilla ansioilla yksi Nobel kuitattaisiin. Nykyisin Antonio Muñoz Molina asuu puoliksi Madridissa ja New Yorkissa.

Kummassakin hänen viimeisessä romaanissaan keskeisessä osassa on Maginan maalaiskaupunki, joka on Muñoz Molinan synnyinkaupungin, Andalusiassa sijaitsevan Ubedan fiktiivinen versio. Magina on vahvemmassa osassa Kuun tuulessa, joka on omaelämänkerrallinen, jota tosin Öinen ratsumieskin osin on.  Se kertoo nuoren ihmisen ja suvun elämästä Francon aikakaudella ja sitten Francon jälkeisestä ajasta. Kirjassa on kolme tasoa; Lapsuus, nuorisovallankumouksen aika ja lopulta ollaan nykyisyydessä, jossa mennyt alkaa unohtua, mutta menneisyyden haamut eivät anna kirjan päähenkilölle rauhaa. 

Löytäessäni Antonio Muñoz Molinan romaanit koin taas kerran nautinnollisen tunteen lukemisen ihmeestä ja riemusta. Kaunokirjallisuus elää ja voi hyvin. Vertaan Antonio Muñoz Molinaa viiteen espanjalaisiin kirjallisuuden nobelistiin ja olen sitä mieltä, että hän kelpaisi joukkoon mainiosti.

Liikenneympyrässä en ala pyöriä

Tiistai 9.6.2020 klo 16:18

Sain oman polkupyörän 8-vuotiaana 50-luvulla. Siitä lähtien olen pyöräillyt aktiivisesti, joten tunnen pyöräilyreitit ja -olosuhteet Lahden seudulla erinomaisen hyvin. 2000-luvulla olen iloinnut uusista pyöräteistä, joita on kaupunkiin ja koko seutukunnalle enenevästi saatu. Hienoa, että on investoitu esim. Orimattilan, Nastolan ja Hollolan pyöräreitteihin. Suosikkireittini on Lahden keskustasta Salpakankaan kautta Hollolan kirkonkylään ja sieltä Pyhäniemi-Messilä-Jalkaranta -pyörätietä takaisin kaupunkiin.

Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -statuksen saanut Lahti voi olla ylpeä nykyisistä pyöräteistä, mutta kohtuus kaikessa. Kiertoliittymä urheilukeskuksen liikenneympyrään! Onko hulluus iskenyt suunnittelijoiden ja osan teknisen ja ympäristölautakunnan jäsenten päähän, sillä onhan kiertoliittymä pyöräilijöille ihan hassu suunnitelma? Miksi siinä pitäisi pyöräilijän ajaa autojen tapaan? Mallia on kuulemma haettu Hollannista, jossa pyöräilijöitä on monisatakertainen määrä Suomen pyöräilijöihin verrattuna. Joka on pyöräillyt alueella, johon fillariympyrää suunnitellaan, tietää, että siinä on jalkakäytävillä tilaa sekä jalankulkijoille että pyöräilijöille vallan mainiosti. Autojen sekaan ympyrää pyörimään minua ei saa erkkikään.

Pyöräilijöiden liikenneympyrän kustannusarvio on n. 200.000 euroa. Jos Lahdessa sattuu nyt olemaan tuon verran pyöräilyn kehittämiseen rahaa, laitetaan se pyöräparkkiin, jonka sijainti voi olla esim. Vaparin puolella alatorin kulmalla tai sitten kauppatorilla. Sen pitäisi olla vartioitu päiväsaikaan. Tehtävän voisi antaa pyörien kunnostuksesta kiinnostuneelle yrittäjälle, joka voisi tehdä pieniä fiksauksia meidän ”peukalo keskellä kämmentä” olevien fillareihin ja samalle vartioiden säilöön jätettyjä pyöriä. Pyöräparkin yhteyteen sopisi myös pyörien vuokraus. Tässä kaupunki voisi tukea yrittäjää ja ostaa muutaman fillarin, joita asiakkaat voisivat vuokrata.

Toiveeni siis on, ettei turhaa polkupyöräliikenneympyrää rakenneta, vaan sijoitetaan siihen tarkoitetut rahat tarpeelliseen pyöräparkkiin.

Vanhemmat kirjoitukset »