Päätoimittajan paratiisi, viis demokratiasta

Sunnuntai 9.2.2014 klo 17.39


Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Heikki Hakala hehkutti Dubaita onnistuneen matkan jälkeen lehdessään 1.2.2014. Minun ei sitten tarvitse sitä tehdä, joten otan esille vain pienet ongelmat,  joita löytyy maasta, jossa demokratiasta ei ole väliä.

Emiirikuntien, myös Dubain, hyvinvoinnin ovat saaneet aikaa siirtotyöläiset, jotka työskentelevät noin 120 euron kuukausipalkalla ja tekevät suurimman osan maan töistä. Tällä hetkellä yli 80 prosenttia väestöstä on siirtotyöläisiä, joilla ei ole kansalaisoikeuksia. Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa ei ole lakko-oikeutta eikä ammattiyhdistysliikettä. Siirtotyöläisten ihmisoikeudet ovat herättäneetkin runsasta kansainvälistä keskustelua. Väestönlaskennassa ilman kansalaisuutta olevien maahanmuuttajien lukumäärä arvioitiin lähelle 90 % . Siihen perustuva arvio vuoden 2011 väkiluvusta on 5,15 miljoonaa. Joka tapauksessa alle 20 prosenttia väestöstä oli Emiraattien kansalaisia. Siirtotyöläiset ovat köyhistä Aasian valtioista.

Rakennustyöläiset ovat tehneet valituksia matalasta ja maksamattomasta palkasta, työturvallisuuden puutteesta ja huonoista asuinoloista. Huono työturvallisuus aiheutti kuolemia rakennustyömailla.

Dubaissa intialaiset rakennustyöläiset saivat työhönsä liittyvistä protesteista puolen vuoden vankeusrangaistuksen ja maasta karkotuksen. Korkeampia palkkoja vaativia työmiehiä vangittiin 2009 maaliskuussa 1500 hengen protestin yhteydessä. Osa 3000 huonosta ravinnosta mellakoineesta intialaisesta sai syytteen tuhopoltoista ja mellakoinnista heinäkuussa 2009. Sama työntekijöiden alistaminen jatkuu edelleen jopa huonontuen. Kotitaloustyöntekijät ovat raportoineet velkavankeudesta ja pahoinpitelystä.

Jotain edistystä on kuitenkin tapahtunut. Sananvapausrikkomusten rangaistukset päätettiin muuttaa vankeudesta sakkorangaistuksiin 2008. Kuitenkin samaan aikaan useita nettisivuja suljettiin, joten ei lainmuutos paljon tiedonkulkua parantanut.

Arabiemiirikunnat on ratifioinut YK:n naisten syrjintää estävän sopimuksen. Arabiemiirikunnissa ei kuitenkaan ole naisten syrjintää estävää lainsäädäntöä, joka takaisi sukupuolten tasa-arvon. Naisten asema onkin heikko, mutta ehkä kohenemaan päin koulutuksen ja tiedonsaannin kasvaessa.

Amnesty Internationalin vuoden 2009 raportin listan mukaan Arabiemiirikunnaissa on vähän ratifioituja kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Ratifioituihin YK:n sopimuksiin sisältyy naisten syrjinnän kielto, lasten oikeuksien sopimus ja rotusyrjinnän kieltävä sopimus. Kidutuksenvastaisen sopimuksen Arabiemiirikunnat on kertonut ratifioivansa. Olisiko tämä kehitystä parempaan?

Ympäristöasiat eivät arabiemiirejä kiinnosta. Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa Dubai etunenässä, tarvitsisimme 5,9 Maa-planeettaa.

Että tällainen paratiisi se Dubai. Kovan kapitalistin, ettenkö sanoisi riistäjän, ihannepaikka. Eihän sillä demokratialla ole niin väliä, kunhan ”omistavan luokan” ja lisää rahaa tuovan turistin palvelut pelaavat ja voipa jopa hetken tuntea itsensä sheikiksi. Onkin selvää, että sen jälkeen pieni Lahti on hämmentävän vaatimattoman oloinen, vaikka demokratia toimiikin.
---------------------------------------------------------------------------------------