Lahden museo ei kestä Jouko Heinosen muistoa

Torstai 4.7.2013 klo 9.47


Sunnuntaina 23.6. ihmetteli fil.tri Markku Koski ESS:n jutussaan entisen museonjohtajan, museoneuvos Jouko Heinosen rintakuvan häviämistä Lahden historiallisen museon yleisötiloista. Sunnuntaina 30.6. Lukijalta-palstalla kertoi historiallisen museon esimies, dosentti Hannu Takala, että pronssiveistos on siirretty pois työntekijöiden aloitteiden vuoksi. Mielenkiintoista olisi tietää, ketkä tai kuka henkilökunnasta on aloitteen takana.

Veistoksen on tehnyt arvostettu taiteilija Satu Loukkola. Olen häpeissäni Lahden historiallisen museon toiminnasta. Museoneuvos Jouko Heinosen merkitystä Lahden kaupungille ei voi vähätellä missään muodossa. Tällä hetkellä Tampereella on Kiinasta saatu Terrakotta-armeija–näyttely. Lahteen se saatiin yli 16 vuotta sitten Jouko Heinosen erinomaisten Kiinan-yhteyksien ansiosta. Hänen loistavien kansainvälisten suhteittensa kautta saimme nauttia monista muistakin harvinaisista näyttelyistä, joista nykyisen voi vain haaveilla.

Myös Jouko Heinosen kirjallinen tuotanto on ainutlaatuinen. Väitöskirjansa hän teki Päijät-Hämeestä, joka oli Lahdessa syntyneelle museonjohtajalle erityinen kiinnostuksen kohde.  Lahden historia siirtokarjalaisineen, urheilu, kulttuuri, kaavoitus, rakennukset, politiikka ja henkilöhistoriat olivat Jouko Heinosen tutkimuksien ja julkaisujen aiheina.

Jouko Heinoselle myönnettiin Lahden kultainen mitali vuonna 1999. Mitali annetaan tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta, esim. Lahden nimen tunnetuksi tekemisestä tai mittavasta työpanoksesta Lahden kaupungin palveluksessa. Nämä kummatkin ansiot toteutuivat Jouko Heinosen kohdalla.

Esitänkin, että  museoneuvos Jouko Heinosen rintakuva sijoitetaan mahdollisimman pian takaisin historiallisen museon yleisötiloihin.
----------------------------------------------------------------------------------------