Koirat ovat kasvava riesa

Tiistai 17.5.2022 klo 20:16


Heräsin aamulla kello 7 kimeään koiran haukuntaan. Asun vilkasliikenteisen kadun varrella, mutta eivät autot minua herätä, vaan huonosti koulutetut koirat.

Koirien haukkuminen ja ympäristön pilaaminen ovat lisääntyneet. On käynyt ilmeisesti niin, että koirienpito on yleistynyt, jolloin koirien omistajiksi on tullut entistä enemmän sellaisia ihmisiä, jotka eivät pysty kouluttamaan koiriaan. Tämä ilmenee ainakin Kariniemessä koirien kovana, jatkuvana räksyttämisenä. Hyvät koiranomistajat alkavat jäädä vähemmistöön, kun haukkumista on koko ajan enenevässä määrin.

Vaikka otan tähän esimerkin läheltä asuntoamme, tiedän, että ongelma on lisääntynyt muuallakin. Kariniemessä päivittäin, aamusta myöhäiseen iltaan ulkoilutetaan haukkuvia koiria leikkikentälle johtavalla puistotiellä, joka kulkee Kariniemenkadun ja Kolkankadun välissä. Koirien ulkoiluttamista kieltävät merkit ovat puistotien alun pylväissä, mutta ne ovat yhtä tyhjän kanssa. Joko Kariniemessä osa koirien omistajia on lukutaidottomia tai sitten täysin välinpitämättömiä niin leikkiviä lapsia kuin alueen asukkaita kohtaan. Kun huomautan haukunnasta koiran ulkoiluttajalle, saan hävyttömän vastauksen. Tiedustelen nyt, kuka Lahdessa valvoo, että kaupungin järjestyssääntöjä noudatetaan, niin ettei leikkikentillä koiria kuseteta? 

Koiravero poistettiin Lahdesta vuosia sitten, mutta nyt se olisi ehdottomasti palautettava, jotta saataisiin varoja erillisten koirapuistojen rakentamiseen asuttujen alueiden ulkopuolelle. Sopiva koiraverosumma olisi 500 euroa vuodessa.