Veroparatiisit uhka hyvinvoinnille

Sunnuntai 23.2.2014 klo 11.27


Olen tyytyväinen, että kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja otti kantaa mielipidekirjoitukseeni Etelä-Suomen sanomissa 18.2.14 Lahden omistajaohjauksesta ja yhtiöihin liittyvästä demokraattisesta päätöksenteosta. Etenkin olen iloinen siitä, että kirjoituksessaan valtuutettu Ratia tuomitsee "veroparatiisiyhtiöt". Valitettavasti Lahden talot Oy on vuokrannut erään kiinteistön yhtiölle, jonka omistajuus johtaa "veroparatiisiin". Tässä tapauksessa omistaja eli kaupunki olisi voinut puuttua asiaan, mutta ei sitä tehnyt. Sos.dem. -kunnallisjärjestön puheenjohtajalla ei ole ollut vuokrauksen kanssa mitään tekemistä.
 
Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä on tehnyt vuonna 2012 valtuustoaloitteen , jossa esitetään globaalin vastuun ohjelmaa Lahden kaupungille. Toivon, että kaupunginvaltuusto, kaupunginhallitus ja lautakunnat alkavat toteuttaa ohjelmaa, jossa on konkreettisia ehdotuksia, joiden avulla Lahdesta voisi tulla "veroparatiisiyhtiövapaa" kaupunki. Verovälttely murentaa pohjaa hyvinvoinnilta kaikkialla maailmassa.  Onpa kyseessä sitten terveydenhoito, vanhusten palvelu, siivous, ruokahuolto, jätteenkuljetus, energiatuotanto, vesihuolto, katutyöt, asuntotuotanto, kulttuuri- tai urheilupalvelut , on syytä välttää verokikkailua ja työmarkkinashoppailua.  
 
Lopuksi totean, että kokoomus tietenkin asettaa hallituspaikoille parhaaksi katsomansa henkilöt, mutta toistaiseksi se ei voi valita muiden puolueiden luottamushenkilöitä. Lahdessa on kokoomuslainen kaupunginjohtaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Omistajaohjaus kuuluu ennen kaikkea kaupunginhallitukselle ja kaupunginjohtajalle. Siihen ei tarvita jaostoja eikä toimikuntia. Osakeyhtiöiden kohdalla on joka tapauksessa muistettava, että päätöksenteko niissä joutuu helposti demokraattisen kontrollin ulottumattomiin istuu yhtiöiden hallituksissa puolueiden valitsemia amatöörejä tai hallitusammattilaisia.