Lahti Energia irti Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta

Perjantai 8.3.2013 klo 12.00


Lahden kaupunginvaltuustolle on jätetty aloite, jossa esitetään, että Lahti Energia Oy (Lahden omistus 100 %) luopuu Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta, Vastausta aloitteeseen ei ole vielä saatu, vaikka kohta 5 kk on kuluttua aloitteen jättämisestä.

Lokakuussa 2012 Fennovoimasta irtautui suurosakas E.On, minkä jälkeen siitä ovat lähteneet S-ryhmä, Leppäkosken Sähkö, Lankosken Sähkö, Outokummun Energia, Atria ja Omya. Viimeksi 4.3.2013 Kuopion kaupunginhallitus esitti irrottautumista ydinvoiman rakennushankkeesta.

Lahden kaupunginvaltuuston olisi nopeasti käsiteltävä edellä mainitsemani aloite ja annettava sen jälkeen omistajaohjeet Lahti Energialle, että se myy osuutensa Fennovoimasta, joka alkaa vaikuttaa ”uppoavalta laivalta”. Lahden kaupungille on koitumassa merkittävä taloudellinen haitta ja riski, mikäli Lahti Energia jatkaa edelleen Fennovoiman hankkeessa. Ydinvoimalan oman pääoman rahoitustarve nousee koko ajan ja takausvastuut moninkertaistuvat.  Tällä hetkellä ydinvoimalan hinnaksi on arvioitu lähes 9 miljardia euroa (Talouselämä –lehti 30.11.2012), mistä Lahti Energian osuus (3 % omistus)  olisi  270 miljoonaa euroa. 

Lahti Energian olisikin irtauduttava Fennovoimasta, tehtävä tarvittavat strategiset uudelleenvalinnat sähkötuotannossa ja –myynnissä ja käytettävä kehityspanokset Lahden omaa talousaluetta, sen asukkaita, työllisyyttä ja ympäristön hyvinvointia hyödyttävällä tavalla.
----------------------------------------------------------------------