Saattohoidon tulevaisuus Lahdessa

Perjantai 21.11.2014 klo 10.28


Lahden kaupunginsairaalassa on 20-paikkainen ns. saattohoito-osasto, L62. Se on tarkoitettu hoitopaikaksi niille potilaille, joilla sairaus on edennyt siihen vaiheeseen, että parantamiseen tähtäävistä hoidoista on luovuttu. Potilaat sairastavat syöpää tai muita pitkälle edenneitä kuolemaan johtavia sairauksia.

Hoidossa keskitytään inhimilliseen ja ihmisarvoa kunnioittavaan oireenmukaiseen hoitoon. Osastolla kunnioitetaan kunkin potilaan vakaumusta ja tapaa tehdä omaa surutyötä. Saattohoito on palliatiivisen hoidon viimeinen vaihe, missä pyritään luomaan sellaiset olosuhteet, joissa potilas voi mahdollisuuksien mukaan kohdata kuolemansa turvallisesti, arvokkaasti ja rakastettuna.

Lahden kaupunginsairaalasta päättyy vuoteen 2017 mennessä kaikki vuodeosastotoiminta, kun siitä tulee pääterveysasema klinikkamallin mukaisesti . Akuutti- ja kuntoutusvuodeosastot siirtyvät Jalkarannan sairaalaan. Geriatrista akuuttihoitoa ja saattohoitoa ollaan siirtämässä nykyistä enemmän kotiin ja palveluasumiseen.

Olen huolestunut saattohoito-osaston tulevaisuudesta sen päätyttyä Lahden kaupunginsairaalassa. Jatkotoimista ei ole mainintaa talousarviossa eikä taloussuunnitelmassa vuoden 2015 jälkeen. 

Mielestäni on selvää, että kunnollista saattohoitoa kipulääkityksineen, rauhallisine ympäristöineen ammattitaitoisen henkilökunnan myötävaikutuksella ei ole mahdollista toteuttaa kotiolosuhteissa tai palveluasumisessa kuin poikkeustilanteissa ja tietenkin merkittävällä taloudellisella panostuksella.

Pidän tärkeänä, että Jalkarannan sairaalaan akuutti- ja kuntoutusosastojen lisäksi perustetaan vähintään saman kokoinen saattohoito-osasto kuin nykyinen kaupunginsairaalan osasto on.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------