Kisapuisto kaikille lahtelaisille

Tiistai 10.2.2015 klo 20.31


Hämmästelen suuresti Lahden urheiluhalliyhdistyksen ja FC Lahti Oy:n tekonurmikon rakentamisinnostusta Kisapuistoon, jonka jalkapallokentälle tehtiin kesällä 2008 luonnonnurmi isolla rahalla (yli 100 000 euroa) FC Lahden ja Jari Litmasen toiveesta Liikuntalautakunnan siunaamana.  

Otin silloin asiaan kantaa sekä valtuustossa että mielipidekirjoituksella, jossa esitin keinonurmikon tekoa, jolloin kenttä olisi muidenkin kuin FC Lahden käytössä. Joka tapauksessa tiedossa oli, että mestaruussarjan pelejä pelataan tekonurmella esim. Helsingissä (HJK) ja Kuopiossa. Tiesin myös, että seuraavissa MM-kilpailuissa Etelä-Afrikassa on kaksi sellaista stadionia, joilla on keinonurmikentät.

On merkillistä, miten nopeasti jalkapalloväen toiveet muuttuvat. Mutta kysehän on vain yhteisistä veroeuroistamme, joten ei kai sillä väliä, vaikka muutama satatuhatta menisi ”Kankkulan kaivoon”.  Mutta minulle sillä on väliä. Ehkä kohta todetaan, että ne valotkin, jotka asennettiin Kisapuistoon, pitää vaihtaa ja eiväthän ne maksaneetkaan kuin 600 000 euroa yhteisiä rahojamme.

Jalkapallo on kiva peli, mutta pitää harkita tarkkaan, miten paljon veronmaksajien rahoja sijoitetaan siihen, että muutamalla tuhannella ihmisellä on parempi tunnelma Kisapuiston kentällä kuin olisi urheilukeskuksessa, jossa kaikki on valmiina jalkapallon peluuseen.

FC Lahden Risto Saloranta kertoi syntymäpäivähaastattelussaan Etelä-Suomen Sanomissa 24.1.2015, että on ollut suunnitelmissa perustaa yhtiö, joka vuokraisi Kisapuiston jalkapallokentän tontin (ilmeisesti katsomo-osineen) kaupungilta ja ottaisi vastuulleen stadionhankkeen.  Hän jatkaa, että päättäjiltä on tullut viesti, että tässä hankkeessa päävastuu pitää olla kaupungilla. Ymmärrän hyvin, että koko Kisapuiston osalta päävastuu on kaupungin, mutta jalkapallokentän ja katsomoalueen, jotka ovat FC Lahti osakeyhtiön pelaajien käytössä, voisi vallan mainiosti vuokrata suunnitellulle yhtiölle ja antaa sen tehdä kentän investoinnit sekä kantaa taloudellisen vastuun sekä tuloista että menoista, kuten osakeyhtiöiden tapana on. Vuokrarahat  kaupunki  voisi käyttää esim. urheilualueiden perusparannuksiin.

Kisapuisto sinänsä tarvitsee kunnostamista, olisi tarvinnut jo kauan sitten. Mutta kun Lahdessa vannotaan huippu-urheilun nimeen, ovat Kisapuiston tenniskentät, harjoituskentät, mölkyn ym. pelaamisalueet jääneet kehittämättä. Hyvät pukuhuonetilat niin kesä- kuin talvilajien harrastajille olisi saatava kuntoon eikä kahvio tai kioski alueelle olisi pahitteeksi.

Tehdään Kisapuistosta kaikkien lahtelaisten yhteinen urheilutila, jonka toimintaa ei sanele huippu-urheilu, vaan kaupunkilaisten yhteinen paras.
-------------------------------------------------------------------------------------