Robottiko muka ilona?

Tiistai 16.2.2016 klo 9.47


Työpaikkoja uhkaa paraikaa käynnissä olevan huonon taloudellisen suhdanteen, teollisen rakennemuutoksen ja kysynnän vähäisyyden lisäksi se, että koneet korvaavat enenevässä määrin ihmistyötä.

Lahdessa työttömyysaste oli viime vuoden lopussa 19,5 %. Yhtäjaksoisesti vuoden työttömänä olleita oli 3522. Avoinna olevia työpaikkoja oli vastaavasti 513. Nuoria, alle 25-vuotiaita työttömiä oli 1379. Tosi huono tilanne.

Lahdessa on yritetty erilaisin toimin lisätä työllisyyttä; on elinkeinostrategiaa, Lahti-lisää, yritystukia, työpajoja nuorille, pakkotoimia ja vapaaehtoisuutta, siis porkkanaa ja keppiä. Jotain on saatu aikaankin. Nuorten lahtelaisten työllistämiseksi on kehitetty ns. Lahti-paketti, joka on toiminnallinen tuki yritykselle, joka palkkaa nuoren työhön. Lahti-lisä taas voidaan myöntää yrityksille, yhdistyksille, säätiöille tai kunnalle joko pitkäaikaistyöttömän tai alle 30-vuotiaan työllistämiseksi. Tärkeitä ja hyviä hankkeita.

Mutta se automaatio. Tähän saakka on ajateltu, että kyllä ainakin hoivatöitä eli tekeviä käsiä tarvitaan. Robotit kuitenkin ilmeisesti vievät viimeisetkin työt, kuten saimme lukea Etelä-Suomen Sanomista 11.2.2016: ”Ilona ohjaa jumppaa ja on vanhusten seurana Lahdessa”. Lahden kaupunki on ostanut oman robotin vanhusten seuraksi, maksoi vain 16 500 euroa. Tällaisia robotteja kehitetään päteviksi hoivatyön ammattilaisiksi ja kodinhoitajiksi. Samaan aikaan monet joutuvat työpaikoistaan pois automaation vuoksi. Esim. postin lajittelu tapahtuu nykyisin suurimmaksi osaksi koneellisesti, ennen sitä hoitivat ihmiset. Sitten ihmettelemme työttömien suurta joukkoa, kun koneet ovat vieneet viimeisetkin käsin tehtävät työt.

Miksei osaa Lahden 1379 nuoresta työttömästä kouluteta hoivatyön ammattilaisiksi ja kodinhoitajiksi? Olen tosi surullinen nykykehityksestä. Uskon, että suurin osa vanhuksista kävisi mieluummin visailuja ihmisen kanssa, haluaisi, että keppijumppaa ohjaa ihminen ja että vaipat vaihtaa ihminen, jolla on lämpimät kädet ja inhimillinen sydän. Ehkä hetken uutuuden viehätyksen robotti voi tuoda, mutta pidemmän päälle on kauhistuttavaa ajatella konetta ihmisten hoitajana. Hoitakoot koneita koneet ja ihmisiä ihmiset niin kauan kun ihmisiä vielä riittää näihin tehtäviin.

Suosittelen kaikille lukijoille Minna Lindgrenin Ehtoolehto-romaanisarjaa. Lindgren on todennut, että nykyään vaikuttaa siltä kuin teknologia olisi uusi uskonto. Ja aina kun suhtaudutaan fanaattisesti asioihin, olipa kyseessä hoivateknologia tai uskonto, ollaan hiukan sokeita ja kuuroja.

Pidän huolestuttavana, että samaan aikaan, kun osa ihmistä syrjäytyy työttömyyden vuoksi, robotit ostetaan hoitamaan vanhuksiamme ja lapsiamme. Se on epäinhimillistä ja järjen vastaista.