Yhteystiedot

Ulla Vaara
Lahdenkatu 18 A 9
15140 Lahti
044-2985607
ulla.vaara (at) lh.lahti.fi

Ullan ajatuksia

  • 9.6.2020 16:18Liikenneympyrässä en ala pyöriäLue lisää »
  • 25.2.2020 22:01Lahti Energia tulouttaa kaupungille yli 20 milj. euroa vuodessaLue lisää »

Oy Suomi Ab?

Keskiviikko 25.5.2016 klo 14:06


Pääministeri Sipilä on esittänyt valtion omistajapolitiikan tulevaisuuden suunnitelmia. Järkytyin niistä, sillä vaikuttaa, että hallitus haluaa tehdä hyvinvointivaltio Suomesta Oy Suomi Ab:n. Suunnitelmissa on tarkoitus valtion omistamia yhtiöitä siirtää kehitysyhtiöön, jossa ne ovat eduskunnan ulottumattomissa. Näin demokratia kauas karkaa.

Vaikuttaa siltä, että kehitysyhtiöstä kaavaillaan firmaa, jonka tarkoituksena on valmistella sen hallintaan siirrettäviä yhtiöitä myyntikuntoon. Tästä on hyvä kehitys kaukana, mutta tärkeintä ilmeisesti on, että valtion omaisuutta voidaan myydä ilman, että eduskunta voi siihen puuttua.

Ihmettelen, jos kansanedustajat lähtevät tähän suunnitelmaan mukaan ja kaventavat omaa valtaansa kansallisomaisuuden ja julkisten palveluiden suhteen. Jos lähtevät, sen jälkeen ei ole mitään mahdollisuuksia vaikuttaa, mitä kehitysyhtiön sisältä myydään ja kenelle myydään.

Suomalainen, mitä mieltä olet siitä, että postista tehdään pörssiyhtiö, VR:stä parhaat palat yksityistetään ja terveydenhuollon sairaalat ja terveyskeskukset yhtiöitetään, minkä jälkeen ne voidaan vaikka myydä eniten tarjoavalle, esim. monikansallisille veroparatiisiyhtiöille?

Pääministeri ilmoitti haluavansa pitää Suomen asuttuna Nuorgamista Hankoon, mutta samaan aikaan vielä toistaiseksi valtion 100 % omistama VR lakkauttaa junavuoroja ja ohittaa tärkeitä asemia, esimerkkinä Hämeenlinna ja Riihimäki, Karjaa ja Kirkkonummi. Syynä muka se, että Tampereelle ja Turkuun pitää päästä 10 minuuttia nopeammin. Ketään junalla matkustavaa ei haittaa, vaikka matka Helsingistä Tampereelle kestäisi muutaman minuutin kauemmin. Vaatimus nopeammista yhteyksistä ei tulekaan matkustajilta, vaan on niitä VR Oy:n johtajien selityksiä.

Postin tulevaisuus huolestuttaa myös. Käsittääkseni kansalaiset haluavat, että posti täyttää yleispalveluvelvoitteensa, eikä heikennä postipalveluja enää missään päin Suomea. Miksi minun pitää asioida norjalaisten omistamalla R-kioskilla tai ruokakaupassa, kun postikonttorien pitäisi olla sitä varten, että saan ne postipalvelut, mitä tarvitsen. En myöskään tarvitse posteljoonia luomaan lumia pihaltani tai leikkaamaan nurmikkoani, vaan jakamaan postini viitenä arkipäivänä. Mutta hallituspuolueet eivät ”lotkauta korvaansa” veronmaksajien ja samalla omistajien, joita me kansalaiset olemme, tarpeille ja toiveille.

En halua kotimaastani bisnesmiesten temmellyskenttää, jollaiseksi hallitus näyttää Suomea ajavan. Haluan, että kaikille suomalaisille turvataan riittävät ja laadukkaat peruspalvelut sekä noudatetaan perustuslakia ja yleispalveluperiaatetta, jotka takaavat oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon kansalaisille.