Yhteystiedot

Ulla Vaara
Lahdenkatu 18 A 9
15140 Lahti
044-2985607
ulla.vaara (at) lh.lahti.fi

Ullan ajatuksia

  • 9.6.2020 16:18Liikenneympyrässä en ala pyöriäLue lisää »
  • 25.2.2020 22:01Lahti Energia tulouttaa kaupungille yli 20 milj. euroa vuodessaLue lisää »

Hinta ratkaisee vanhustenpalveluissa, kadunhoidossa ei

Keskiviikko 25.5.2016 klo 11:33


Etelä-Suomen Sanomissa 19.5. oli juttu otsikolla ”Ostokset viipyvät ja tuotteita puuttuu”. Lahdessa on kilpailutettu vanhusten kauppapalvelu. Halvin tarjous voitti. Se on nyt hämeenlinnalaisen yrittäjän bisnes. Sinänsä ymmärrän kilpailutuksen, jota edellyttävät niin EU-säädökset kuin hankintalaki, mutta valintaperusteita en aina ymmärrä.

Tekninen lautakunta 17.6.2014 päätti Lahden keskusta-alueen hoidonjohtourakan valintakriteereiden hyväksymisestä. Tarjousten vertailussa hinnan painoarvo oli 30 %  ja laadun 70 %. Useissa kunnissa painoarvot ovat olleet täysin päinvastaiset.

Tärkeää on, että Lahden keskusta tulee hyvin hoidetuksi ja ehkä näin tapahtuukin, kun laatu on tärkein kriteeri hoitotöitä tehtäessä. Kuitenkin kyseessä ovat kadut ja puistot, jotka ehkä halvemmalla ja kevyemmällä laadulla olisivat tulleet hoidetuiksi ja veroeuroja olisi säästynyt esimerkiksi vanhusten hoivapalveluihin.

Onkin merkillistä, että vanhusten palvelujen kilpailutuksessa valintaperusteena on hinta eikä laatu.Tässäkö tämän päivän arvot: kadut pidetään kunnossa vaikka ylihintaa maksaen, mutta vanhusten kohdalla tingitään oli sitten kysymys ruokahuollosta, vaippamäärästä, hoitajamitoituksesta tai taksimatkoista?

Vaikuttaa siltä, että kokonaisnäkemys puuttuu kilpailutuksesta. Ehkä hankintaohjeistusta on syytä tarkistaa ja huomioida elävät ihmiset paremmin kuin nykyisin. Vastaisuudessa 70 % laatua ja 30 % hintaa, niin palvelut toimisivat nykyistä paremmin.