Yhteystiedot

Ulla Vaara
Lahdenkatu 18 A 9
15140 Lahti
044-2985607
ulla.vaara (at) lh.lahti.fi

Ullan ajatuksia

  • 9.6.2020 16:18Liikenneympyrässä en ala pyöriäLue lisää »
  • 25.2.2020 22:01Lahti Energia tulouttaa kaupungille yli 20 milj. euroa vuodessaLue lisää »

Hetemäen paha moka

Sunnuntai 14.8.2016 klo 21:13


Valtionvarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki mokasi pahan kerran  vaatiessaan  suomalaisia hyväksymään työllisyyden kasvun nimissä palkkaerojen kasvun. Hän viittasi esityksessään Ruotsin 2000-luvulla kasvaneisiin palkkaeroihin.  Paha erhe, koska palkkaerot eivät ole Ruotsissa kasvaneet 2000-luvulla. Hetemäen ilmaisu palkkaeroista on harhaanjohtava, taloustutkijat toteavat. Heidän mukaansa Ruotsin hyvän työllisyyden taustalla  ovat  muut  tekijät.  Merkittävä syy Ruotsin hyvään  työllisyyteen  on naisten verrattain korkea työllisyys ja kehittynyt päivähoitojärjestelmä, joka tukee tätä, sanoo Uppsalan yliopiston taloushistorian professori Lars Magnuson. Lundin yliopiston taloustieteen tutkija Fredrik N G Andersson on samaa mieltä todetessaan, että palkkaeroilla ei ole juuri merkitystä.

Herääkin kysymys, onko valtiosihteeri Hetemäellä ollut tarkoitus harhaanjohtaa kansalaisia ja saada työntekijät nöyriksi hyväksymään palkka-alet, lomarahojen leikkaukset ja työajan lisäämiset. Vai onko kyse samasta ongelmasta kuin edellisellä valtionvarainministeri Alexander Stubbilla, jolla oli prosentit hakusessa hallintarekisterin tarpeellisuutta eduskunnalle esittäessään.

Nämäkin tapaukset osoittavat, että kannattaa kyseenalaistaa myös ministerien ja korkeiden virkamiesten esittämiä laskemia ja tilastoja, sillä ne voivat olla hyvin tarkoitushakuisia ja sellaisia poliittisia päämääriä tukevia, jotka palvelevat vain pientä osaa suomalaisista.