Yhteystiedot

Ulla Vaara
Lahdenkatu 18 A 9
15140 Lahti
044-2985607
ulla.vaara (at) lh.lahti.fi

Ullan ajatuksia

  • 25.2.2020 22:01Lahti Energia tulouttaa kaupungille yli 20 milj. euroa vuodessaLue lisää »
  • 13.2.2020 20:47Keskustan liikennesuunnitelma on suuruudenhullu ja tarpeetonLue lisää »

Palvelutaloista tulossa vaivaistaloja?

Torstai 15.9.2016 klo 15:40


Olemmeko palaamassa vaivaistaloaikaan? Vaikuttaa siltä, että hallituksen säästötoimet vanhuspalveluissa on tähän johtamassa. Jo nyt tiedämme, että vanhusten hoidossa on runsaasti ongelmia, on sitten kyse kotona olevista ihmistä tai palvelutaloissa asuvista. Jokin aika sitten saimme lukea ESS:sta ruokapalvelusta, jossa halvin tarjous voitti. Tästäkö johtuu, että osa tilaajista ei ole saanut tämän palvellun kautta ruokiaan sopimuksen mukaisesti, on ollut virheellisiä toimituksia ja viikonloppuisin ei välttämättä ruokaa ole edes toimitettu asiakkaille.

Nyt hallitus tavoittelee miljoonien säästöjä aikomalla vähentää vanhushoitajien määrää palveluasumisessa ja vanhainkodeissa. Useat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että säästöaikeet ovat kohtuuttomia. Monin paikoin vanhusten olot ovat kovin huonot. Ihmisiä ei ulkoiluteta, makuutetaan vaipoissaan niitä vaihtamatta, ruoka jää syömättä, kun ei hoitajilla ole aikaa syöttää eikä pesulle pääse, kun aika on kortilla.

Sosiaali- ja terveysministeriössä todetaan, että vanhuspalvelulaki velvoittaa turvaamaan laadukkaat palvelut kaikkina vuorokauden aikoina. Henkilöstömitoituksessa on kyse vähimmäismäärästä, jonka alle ei saa mennä. Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että vähimmäismäärä on myös enimmäismäärä.

Olen tavannut useita vanhusten parissa työskenteleviä, jotka ovat uupuneita jatkuviin säästöihin ja hirvittävän suureen työmäärään, jolla ei kuitenkaan taata ihmisarvoista kohtelua vanhukselle. Lisäsäästöt ovat täysin tuomittavat.

Missä on kunnioitus vanhuksia kohtaan? Onko itsekkyys kasvanut niin suureksi, että suljemme silmämme vanhusten todelliselta hädältä? Kyllä rahaa on hoitaa ikäihmiset, se on vain poliittisesta tahdosta kiinni. Ei riitä, että hoidetaan miten kuten peruspalvelut ja sitten vapaaehtoiset käyvät, silloin kun muistavat ja innostuvat, ulkoiluttamassa tai viihdyttämässä ihmisiä. Tällainen on paluuta vaivaistaloaikaan. 

Robotti Ilonakin on kuin huonosta tieteisleffasta. Se voi korkeintaan olla leikkikalu, ei kukaan halua konetta syöttämään tai pesemään.

Nyt on kiire tehdä päätöksiä niin, että valtion ja kuntien budjeteissa turvataan vanhustenhoitajien riittävä henkilöstömitoitus kaikissa eri palvelumuodoissa. Onneksi Valvira on ilmoittanut, ettei se voi hyväksyä hallituksen säästötoimia. Ei jätetä vanhuksiamme heitteille missään olosuhteissa. Emme halua takaisi vaivaistaloja.