Fellmaninpuistoa uhkaavat oudot suunnitelmat

Perjantai 4.6.2021 klo 19.57


Etelä-Suomen Sanomissa oli sunnuntaina 30.5. juttu, jossa kerrottiin, että Fellmaninpuiston suihkulähteen pumppu on mennyt rikki eikä sitä korjata. Kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala kertoo korjaamattomuuden syyksi sen, että Ranta-Kartanoa rakennetaan ja samalla pohditaan, tarvitseeko myös Fellmaninpuistoon tehdä alueen rakentamisen myötä joitakin muutoksia. Erikoisinta hänen lausunnossaan on se, että ”on turha uusia pumppua, jos kaikki menee kuitenkin hetken kuluttua uusiksi”. Kysyn nyt, mitkä kaikki menisi uusiksi?

 Lahden yleiskaava päätettiin valtuustosta 25.1.2021. Yleiskaavassa oli tehty outo juttu Fellmaninpuiston osalta. Se oli kaavassa merkitty keskusta-alueeksi, mikä antaa mahdollisuuden, vaikka rakentaa puistoalueelle taloja. Huomatessani muutosesityksen ajattelin, onko jollain taholla tarkoitus kaavoittaa Fellmaninpuistoon rakentamista. Miksi se muuten olisi merkitty keskusta-alueeksi? Alue varmasti kiinnostaisi gryndereitä ja muita kiinteistösijoittajia, rajautuuhan se Ranta-Kartanon asemakaavan länsisivulle.

 Valtuuston kokouksessa demariryhmä teki ponsiesityksen, että Fellmaninpuisto säilytetään lähiluonto- ja puistoalueena ja että se huomioidaan tarkemmin, kun ekologiaa ja kulttuuriympäristöä kartoitetaan seuraavan yleiskaavan yhteydessä. Tämän esityksen hyväksyi koko kaupunginvaltuusto. 

Fellmaninpuisto on ollut yleiskaavassa vuosikymmenet puistona, mikä on estänyt rakentamisen sinne. Se on suurin keskustan puistoalueista. Fellmaninpuisto on meidän lahtelaisten keskeinen virkistysalue. Puisto on kulttuurihistoriallisesti yksi merkittävimmistä alueista Lahdessa. Vaikuttaa merkillisestä puutarhurin kertoma pohdinta siitä, että puisto voi mennä kokonaan uusiksi. Kun valtuusto on päättänyt, että puisto säilyy puistoalueena vastaisuudessakin, ei missään tapauksessa ole syytä sitä lähteä uusimaan millään tavalla.

Nyt suihkulähteen pumppu kuntoon ja unohtakaa kaikki turhat suunnitelmat meidän kauniin puistomme osalta.