MATKAKESKUKSEN SÄÄSUOJAUS

Keskiviikko 23.3.2022 klo 18.59


Olen hämmästynyt, miten vähättelevästi Lahdessa suhtaudutaan pitkänmatkan linja-automatkustajiin. On todettu, että Lahden matkakeskus on arvokas, mutta se voidaan samalla todeta, ettei se missään tapauksessa arvostettu. Pitkänmatkan bussiliikenteen terminaalikansi ja -katos (ns. linja-autoasema) hisseineen ja pyörä parkkeineen maksoi lähes 20 miljoonaa. Muutamat valtuutetut viime valtuustokaudella teimme aloitteen matkakeskuksen kehittämisestä ja esitimme, että tähän järisyttävän kalliiseen katokseen saataisiin sääsuojaus. Nyt saatiin vastauksen aloitteeseen, mutta tuli lunta tupaan kaupunkiympäristölautakunnalta ja hallitukselta. Aloitteeseen vastattiin, että sää suojaus on liian kallis. Ilmeisesti linja-automatkustajat eivät ole sen arvoisia, että heitä pitäisi suojata sateelta, tuulelta ja tuiskulta.

En ymmärrä rahan säästöä tässä nimenomaisessa tapauksessa. Olemme rakentaneet Lahteen lähes 500.000 eurolla polkupyöräliikenneympyrän ja 2,5 km pitkän älypyörätien, jonka kustannukset Lahden osalta olivat lähes 1,6 miljoonaa euroa. Kumpikin hanke ylitti alkuperäisen hintalaskelman tuplaten. Rahaa on siis riittänyt ja tulee riittämään joihinkin investointeihin hyvin. On kyse arvottamisesta. Nyt olisi lahtelaisten linja-automatkaajien vuoro tulla huomioiduksi kunnolla siten, että toteutetaan jokin kaupunkiympäristölautakunnalle esitetyistä sääsuojausvaihtoehdoista.

Rautatieaseman sisätiloissa on tähänkin asti matkustajilla ollut mahdollisuus odottaa myös linja-autoa. siinä ei ole mitään uutta. Päätös sisätiloihin saatavista ajantasaisista aikatauluista on hyvä, mutta se ei auta niitä matkustajia, joiden on erinäisistä syistä odotettava linja-autoa ulkotilassa.

Kaupunginhallituksen päätös ei tyydyttänyt minua. Esitinkin, että kaupunginvaltuusto palauttaa asian uudelleen valmisteluun. Samalla kaupunginvaltuusto edellyttäisi, että sääsuojaus rakennetaan terminaalikatokseen suojaamaan linja-autoa odottavia matkustajia.

Valtuustossa äänestimme palautusesityksestäni. 21 valtuutettu äänesti sen puolesta, 37 vastaan, joten sääsuojausta ei todennäköisesti tämän valtuustokauden aikana rakenneta. Pitänee tehdä uusi valtuustoaloite seuraavalle valtuustolle. Jospa se olisi linja-automatkustajia paremmin huomioiva ja saisimme jossain vaiheessa sääsuojauksen matkakeskukseen.