Lahden kaupungin strategia (puheeni kaupunginvaltuuston kokouksessa 1.6.2009)

Maanantai 1.6.2009 klo 21.54


Nyt hyväksyttävänä oleva kaupunkimme strategia on tärkein asiakirja, joka ohjaa kaupunginvaltuuston, -hallituksen ja toimialojen päätöksentekoa pitkälle tulevaisuuteen. Se on johtamisen väline valtuustolle ja velvoittaa kaupunginhallitusta siten, että strategia tulee huomioiduksi, kun talousarviota tehdään. Samoin se edellyttää, että asetetut tavoitteet toteutuvat kaikilla toimialoilla ja koko kaupunkikonsernissa. Strategia ilmaisee valtuuston tahtotilaa siitä, miten kaupunkimme asioita on hoidettava, miten kaupunki menestyy nyt ja tulevaisuudessa, kuinka palvelumme hoidetaan asukkaiden parhaaksi ja kuinka jatkossakin taloutemme pysyy tasapainossa, jotta pystymme olemaan hyvä kaupunki arvojemme mukaisesti.

Lahden kaupungin arvot ovat pohja, jolle strategia on laadittu. Nämä arvot ovat yhdessä sovittuja ja ne ohjaavat koko organisaation toimintaa. Parasta arvoissa on laaja-alaisuus, jopa yleismaailmallisuus, näistä mainitakseni kestävä kehitys, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, yhteisöllisyys.

Strategiaa tähtää kauas tulevaisuuteen, vuoteen 2025. Jos onnistumme toteuttamaan strategiset päämäärät, voimme katsoa tulevaisuuteen luottavaisesti.

Sekä strategiset päämäärät että niihin liittyvät menestystekijät ja ns. tuloskortit on johdettu niistä arvoista, jotka olemme yhdessä sopineet. Puutunkin tässä vain muutamiin tuloskortteihin, joihin on syytä kiinnittää erityisesti huomiota ja joita me sosialidemokraatit pidämme hyvin tärkeinä.

KUNTALIITOS

Tuloskorttia A:ssa yhtenä menestystekijänä on kaupungin kasvu, mikä houkuttelisi yrityksiä Lahteen. Kasvuun voidaan vaikuttaa siten, että ”Uusi kunta” -kuntaliitoshanke etenee toivotusti, jolloin yritysten sijoittuminen alueellemme helpottuu. Yritysten hyvinvointi sekä niiden työllistävä vaikutus ja sitä kautta työttömyyden torjunta ovat tärkeitä tekijöitä Lahden elinvoimaisuuden kannalta. Uusi kilpailu- ja elinkeinostrategia tukee oman strategiamme tavoitteita tältä osin.

YDINTEHTÄVÄT

Keskeisenä haasteena on tuloskortti B, jossa todetaan, että kaupunkimme turvaa edellytykset asukkaiden hyvinvoinnille. Mitä tämän kortin menestystekijä 1:ssä tarkoitetaan ydintehtävillä, jää hieman auki, mutta lakisääteiset peruspalvelut niitä tietenkin ovat.  Myös kaikki mitä on tehtävissä syrjäytymisen ja huono-osaisuuden ehkäisemiseksi, on tehtävä. Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo sekä yhteisöllisyys ovat niitä arvoja, joista on pidettävä kiinni, kun hoidamme näitä ydintehtäviä.

SUVAITSEVAISUUS

Tuloskortti C on kaupunkimme menestyksen kannalta todella tärkeä. Monien kulttuurien suvaitseva kaupunkiyhteisö tekee kaupungistamme elinvoimaisen. Eipä olisi Lahti sitä mitä on nyt ilman Karjalan evakkoja, 60-luvun maassa muuttajia sekä nyt ja tulevaisuudessa maahanmuuttajia. Suvaitsevuus ei ole vain moraalinen velvollisuus, se on myös poliittinen ja juridinen vaatimus. Todellinen suvaitsevaisuus on aitoa toisen ihmisen hyväksymistä ja arvostusta. Siihen kuuluu ihmisarvon kunnioittaminen ja tasavertaisuuden periaatteet.

Toimivassa kaupunkiympäristössä on tilaa erilaisuudelle. Suomi ja Lahti tarvitsevat erilaisia maahanmuuttajia tukemaan hyvinvointiyhteiskuntaa. Ikääntyvä väestö ja muun muassa hoivapalvelut kaipaavat jatkuvasti lisää käsiä töihin.

Myös luovuus syntyy suvaitsevuudesta. Osaavat ihmiset valitsevat asuinpaikkansa miellyttävyyden, vapaan ilmapiirin ja suvaitsevuuden perusteella. Kaupunkimme tulevaisuuden kannalta on erityisen merkittävää, miten pystymme toteuttamaan tuloskortti C:n asettamat tavoitteet.

HYVÄ YMPÄRISTÖ

Kolmas haasteemme on tuloskortti D, ”Lahti on kestävän kehityksen edelläkävijä”. Jotta voisimme olla menestyvä ympäristökaupunki, on meidän muutettava omia asenteitamme siitä, mitä hyvä ympäristö tarkoittaa. Se ei ole vain siisteyttä ja vihreyttä, hyvää vettä ja ilmaa. Se vaatii yhdyskuntarakenteessamme muutosta. Asuinalueiden tiivistämisrakentamisen suosimista ”himmelikaavoituksen” sijaan”. Ranta-Kartanon asemakaavamuutos on tästä hyvä esimerkki. Siinä on lähtökohtana hyödyntää nykyistä infrastruktuuria ja rakentaa olemassa olevien palveluiden lähelle. Tämä asemakaavamuutos on siinäkin mielessä ympäristöystävällinen, ettei se edellytä alueen puistoihin tai puustoon koskemista.

Liikennejärjestelmiä on kehitettävä niin, että meillä on hyvät kevyenliikenteen väylät ja erinomainen joukkoliikenne. Vain siten voimme vähentää ympäristöä saastuttavaa henkilöautoliikennettä. Sitoutumalla kasvihuonekaasupäästöjen puolittamiseen vuoden 1990 tasolta vuoteen 2025 mennessä Lahti on kestävän kehityksen kaupunkien eturivissä. Tämä tulee edellyttämään lisäpanostuksia joukkoliikenteen lipputukiin ja kevyenliikenteen väylien rakentamiseen.

HYVINVOIVA HENKILÖSTÖ

Tuloskortti E: ”Kaupungin talous on tasapainossa pitkällä aikavälillä” ja tuloskortti F: ”Kaupunki on haluttu työnantaja, jolla on osaava, ammattitaitoinen ja kehityshaluinen henkilöstö” – nämä kulkevat käsi kädessä. Yksi kolmesta menestystekijästä tuloskortti E:ssä on tuottavuuden parantaminen. Jotta siinä voitaisiin onnistua, on konsernimme oltava hyvin johdettu ja sillä on oltava hyvinvoiva henkilöstö ja työyhteisöt, kuten Tuloskortti F:n menestystekijöissä edellytetään.  Tekeillä olevaan tuottavuusohjelmaan antavat nämä kaksi tuloskorttia suuntaviivat, mitkä on huomioitava.

Kuten aiemmin totesin, en analysoi strategiaamme kuin näiden muutamien tuloskorttien kautta, jotka meidän sosialidemokraattien mielestä ovat erityisen merkittäviä.

Jotta strategiamme tavoitteet pystytään toteuttamaan, on meillä oltava hyvät mittarit, joilla voimme niitä arvioida. Osa jo strategiassa esitetyistä mittareista varmasti toimii, mutta paljon on vielä tehtävää. Onkin kunnianhimoinen tavoite, että mittareiden ja arviointikriteerien tavoitetasot ovat valmiina ensi syyskuussa, kuten toteuttamisohjelmassa esitetään.

Nyt hyväksyttävänä oleva strategia saa varmasti aikaan paineita, kuinka se huomioidaan parastaikaa tekeillä olevaan talousarviokehykseen. Meidän on huolehdittava siitä, että jo tulevan vuoden 2010 talousarvio ja taloussuunnitelma pitävät sisällään strategiset päämäärät sekä menestystekijät, joiden kautta suunnataan resursseja, suunnitellaan toimenpiteitä ja arvioidaan tavoitteiden toteutumista.

Tässä lopussa haluan kiittää strategiapäällikkö Santtu von Bruunia meitä valtuutettuja innostavasta ja kannustavasta strategiatyöstä. Siitä, että hän kärsivällisesti vastasi kysymyksiimme, teki loistavan pohjatyön ja lopulta kiteytti meiltä saadut ehdotukset tiiviiksi Lahden kaupungin strategiaksi 2025, jonka visiona on ”Lahti on houkutteleva ja elinvoimainen ympäristökaupunki”.

Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä hyväksyy nyt päätettävänä olevan kaupungin strategian.
---------------------------------------------------------------------------------------------------