Osa Päijät-Hämeen kunnista ajaa itsensä nurkkaan

Perjantai 5.6.2009 klo 21.17


Kunnallisalan kehittämissäätiön asiamies Antti Mykkänen sanoi keväämmällä Päijät-Hämeen palvelurakenneuudistuksen päätösseminaarissa Lahdessa, että suurten kaupunkien ei pidä maalata itseään seutuajattelun nurkkaan. – ”Siinä ne tekevät hallaa vain itselleen. Suuret kaupungit rajaavat toiminta-alueensa liian usein vain lähiseutuun, vaikka niiden todellinen vaikutusalue kattaa koko maakunnan ja ylikin.”

Päijät-Hämeessä tämä varoittelu koskee kuitenkin enemmän muita kuntia kuin alueen suurta kaupunkia Lahtea. Täällä nurkkaan ovat itseään ajamassa useimmat Lahden ympäristökunnat Hollola etunenässä.

Mykkänen sanoi, että maakuntien keskuskaupunkien on nähtävä itsensä aidosti koko maakunnan keskuksena ja toimittava sen mukaisesti. Tämä voisi avata myös niitä lukkoja, joista kunta- ja palvelurakenteen raportti kertoo: useilla kaupunkiseuduilla kuntayhteistyön tilanne on heikentynyt.

Lahti on tehnyt parhaansa, mutta vastakaikua ei tule.
”Saavuttaakseen aidosti johtavan aseman on keskuskaupungin täytettävä vähintään kaksi ehtoa. Tämä koskee myös kuntaliitoksia. Ensiksi, sen on oltava taloudenpidoltaan ja asioiden hoidoltaan ympäristöään parempi – aidosti paras vertaisistaan; ja toiseksi, asenteen on oltava kunnossa”, sanoi Mykkänen.

Lahden talous on paremmassa kunnossa kuin Päijät-Hämeen muiden kuntien, ja asenne kuntaliitoksiin on kunnossa. Mikään ei kuitenkaan tunnu auttavan, kun Päijät-Hämeen pienet kunnat eivät pysty katsomaan tulevaisuuteen rehellisesti.

”Mitä suurempi olet, sen nöyrempi sinun on viisasta olla. Nöyryys ei ole pahasta pienemmillekään”, sanoi Mykkänen.

Ei olisi nöyryys ja realiteettien tunnustaminen pahasta myöskään Hollolalle, Asikkalalle, Orimattilalle ja Heinolalle.

------------------------------------------------------------------------