Vuokralääkärit lisäävät kunnan kuluja

Keskiviikko 24.6.2009 klo 21.16


Joensuun perusterveydenhuollon päivystyksen vastaava lääkäri Timo Mäntynen teki tohtorinväitöskirjan siitä, miten kustannukset eroavat, kun kunta käyttää omia lääkäreitään tai vuokralääkäreitä. Käy selväksi se, että oman virkalääkärin palkkakustannukset ovat potilasta kohti 17 euroa ja vuokralääkärin 26 euroa. Lääkäritoiminnan ulkoistamiselle ei siis ole taloudellisia syitä.

Asian otti esille Lahden kaupunginvaltuuston kokouksessa myös kaupungin tarkastuslautakunnan puheenjohtaja
Jorma Ratia. Hän sanoi, että palvelujen ulkoistamiseen pitää suhtautua kriittisesti. Aikaisemmin Lääkärikeskus Hemon toimitusjohtajanakin toiminut Ratia kertoi, että yksityislääkärit lähettävät potilaita jatkotutkimuksiin herkemmin kuin kuntien lääkärit, ja lähetteistä erikoissairaanhoitoon koituu kunnalle aina lisää kuluja.

Mäntysen tutkimuksesta kävi myös ilmi, että vuokralääkärit ottavat potilaita vastaan tietyssä ajassa vähemmän kuin kunnan omat lääkärit.

”Sama suunta on meilläkin”, on myöntänyt Lahden kaupungin terveyspalveluiden johtaja
Risto Raivio.

Lahdessa on keskustan ja Launeen terveysasemien avovastaanotot sekä kaupunginsairaalan päivystys ulkoistettu ruotsalaiselle Attendo Med-One Oy:lle, jonka kanssa tehty sopimus umpeutuu tämän vuoden lopussa. Lahti maksaa Med-Onelle siltä ostamistaan lääkäripalveluista yli 5 miljoonaa euroa vuodessa.

Ainakaan kaikkia sopimuksia ei uusita, sillä sosiaali- ja terveyslautakunta on jo päättänyt palauttaa osan lääkäripalveluista itselleen. Tämä koskee Med-Onen hoitamien terveyskeskusten äitiys- ja ehkäisyneuvoloita sekä opiskelija- ja terveydenhuoltoa. Syynä on, että laskelmien mukaan nämäkin lääkäripalvelut tulevat halvemmiksi kaupungin omana työnä.

Todennäköistä on, että nyt ulkoistetusti hoidettavat päivystykset jatkuvat tällä mallilla ensi vuonnakin, sillä pienenä pelkona on, että näihin tehtäviin ei saataisi riittävästi omia lääkäreitä. Uudet sopimukset tehdään kuitenkin vain kahdeksi vuodeksi.


Kun Lahti viisi vuotta siirtyi käyttämään Med-Onen palveluita, oltiin pakkorakosessa, koska kaupungin palkkalistoille ei saatu riittävästi lääkäreitä. Vaikka eihän asia silloinkaan näin yksinkertainen ollut, kysymys oli vain palkkatasosta. Silloin lääkäreitä siirtyi Lahdesta naapurikuntiin parempien palkkojen perässä.

Yksityistäminen ei saa olla ainakaan ideologinen valinta. Lahdessa on perusteellisesti tutkittava, millaisena lääkäritilanne jatkuu, ja kahden vuoden kuluttua on ulkoistamisesta luovuttava kokonaan, jos siihen vain mahdollisuudet on.

Ulkoistamisen kriitikoihin kuuluu myös Tehyn kokoomuslainen puheenjohtaja
Jaana Laitinen-Pesola: ”Minusta kunnissa ylipäätään pitäisi käydä laajempaa keskustelua yksityistämisen mielekkyydestä”, sanoi Laitinen-Pesola ja tarkoitti nimenomaan, ettei vain trendinomaisesti lähdettäisi romuttamaan toimivaa kunnallista terveydenhuoltoa.
---------------------------------------------------------------------------------------------------