Tukityöllistämistä vaikeutetaan

Tiistai 15.9.2009 klo 14.46


Päätimme maanantaina Lahden kaupunginvaltuustossa myöntää tukityöllistämiseen 507 000 euron lisämäärärahan. Tämän jälkeen budjetoidut valtionosuudet kasvavat 230 000 euroa, joten tukityöllistämisen nettosummaan tulee 277 000 euron lisäys.

Tuoreet tiedot kuitenkin kertovat, että tukityöllistämistä aiotaan EU:n määräyksestä voimakkaasti rajoittaa. Näin siksi, että työttömien tukeminen julkisista varoista haittaa vapaata markkinakilpailua. Samasta syystä on jo Raha-automaattiyhdistys joutunut lopettamaan monien vapaaehtoisjärjestöjen avustamisen.

EU säätää ja Suomessa työ- ja elinkeinoministeriö aikoo noudattaa EU:n linjaa, joka heikentää mahdollisuuksia työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja vaikeasti työllistettäviä. Työttömien valtakunnallisen yhteistyöjärjestön toiminnanjohtaja Lea Karjalainen on laskenut, että näin vaarannetaan 10 000 ihmisen työpaikat.

Koko tämän touhun takana on se, että yksityisten yritysten kilpailuasemia ei saa heikentää. EU ja sen mukana Suomikin katsovat, että vapaaehtoisjärjestöjen toiminta ja nyt myös tukityöllistäminen uhkaavat vapaata kilpailua. Tärkeimpänä pidetään sitä, että yksityisten yritysten bisnes toimisi parhaiten tuottavalla teholla.

Työvoimaviranomaisten ohjeena on, että 70 prosenttia tukityöstä tehdään yksityisissä yrityksissä. Kolmas sektori kuitenkin työllistää sellaisia pitkäaikaistyöttömiä ja vajaakuntoisia, jotka eivät ole saaneet töitä vapailta markkinoilta. Jos tätä työllistämisen muotoa nyt lähdetään rajoittamaan, nämä ihmiset siirtyvät takaisin sosiaalitukien luukuille.

Yleishyödyllisillä yhdistyksillä on Suomessa pitkä historia. Eivät ne tähänkään asti ole vaarantaneet yritysten mahdollisuutta tuottaa palveluita ihmisille. Yrittäjille maksetaan jopa suurempia työllistämistukia kuin yleishyödyllisille toimijoille.
------------------------------------------------------------------------