Vapaa markkinakilpailu johtaa älyttömyyksiin

Torstai 1.10.2009 klo 20.20


Olen jo pari kertaa aiemmin kirjoittanut siitä, miten Raha-automaattiyhdistys on pakotettu vähentämään vapaaehtoisjärjestöjen toiminnan tukemista, koska tämä tuki häiritsee markkinaehtoista yritystoimintaa. Nyt näyttää siltä, että sama suuntaus voimistuu, koska myös sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää rahoitusta hyvinvoinnin eteen työtä tekeville järjestöille aiotaan leikata. Ministeri Paula Risikon (Kok) johtamassa ministeriössä on valmisteltu asetus, joka mahdollistaisi avustukset tähän tarkoitukseen vain valtionlaitoksille ja kunnille.

Tänä vuonna nämä terveyden edistämiseen tarkoitetut varat ovat 9,3 miljoonaa euroa, joista järjestöjen osuus on 3,2 miljoonaa. Nämä rahat saadaan tupakkaveron tuotosta.

Raha-automaattiyhdistys arvioi, että se jakaa ensi vuonna avustuksia 10 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna.

Esimerkiksi ehkäisevän päihdetyön ja päihdepalvelujen kehittämisessä ja toteuttamisessa järjestöillä on merkittävä asema. Leikkaukset avustuksista tulevat vaikeuttamaan päihdeongelmien hoitoa ja kaventamaan palveluiden tarjontaa.

Avainsanat ovat nyt vapaa kilpailu ja kilpailuttaminen, lain pakottamana. Tästä on karmeana esimerkkinä Orimattilan vanhustenhoito. Kun Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiirin järjestämän kilpailutuksen voitti heinolalainen yritys, siirretään orimattilalaisia vanhainkotiasukkaita ensi vuonna Heinolaan.

Suomen porvarihallitus ja -ministeriöt ajavat nyt sitä samanlaista rataa, mille Englanti lähti Margaret Thatcherin aikana. Siellä tämä yksityistämisen tie osoittautui vääräksi. Vaikka eihän porvarihallitus ymmärrä ajan merkkejä muutenkaan. Kun päällä on kansainvälinen talouslama, niin muualla länsimaissa lisätään valtion osuutta yhteiskunnan ja myös elinkeinoelämän avaintoiminnoissa, mutta Suomessa valtionyhtiöitä pyritään myymään pois.

Monissa maissa on lyöty lukkoon ne alat, jotka pidetään valtion omistuksessa. Suomessa tuntuu, että kaikki on kaupan.
------------------------------------------------------------------------