Herätys, lahtelaiset - uutta yleiskaavaa tehdään

Tiistai 6.10.2009 klo 11.00


Lahdessa tehdään parhaillaan yleiskaavatyön osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa sekä määritellään yleiskaavan sisällöllisiä tavoitteita. Lisäksi tehdään yleiskaavan edellyttämiä selvityksiä ja laaditaan alustavia rakennevaihtoehtoja. Ensimmäinen yleisötilaisuus yleiskaavasta järjestettiin 1.10. pääkirjaston auditoriossa. Asiaa esitelleiden virkamiesten lisäksi paikalla oli yhdeksän asiasta kiinnostunutta lahtelaista. Tulipa mieleeni Ranta-Kartanon kaavoitus; sitäkin esiteltiin ihmisille suunnittelun edetessä useampaan otteeseen, mutta järjestetyt tilaisuudet eivät kovin monia kiinnostaneet. Äläkkä nousi vasta siinä vaiheessa, kun kaavamuutoksen tekeminen oli edennyt pitkälle ja oli tulossa kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Kyllä tällaisista asioista kaupungin toimielimet tiedottavat hyvissä ajoin ja perinpohjaisesti. Tämä koskee myös yleiskaavatyötä. Sekin on iso asiakokonaisuus. Uusi, maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämä yleiskaava on tehtävä, koska nykyinen yleiskaava vuodelta 1998 on oikeusvaikutukseton ja monilta osiltaan vanhentunut. Kaupungin kasvu ja kehitys edellyttävät yleiskaavan pitämistä ajan tasalla. Yleiskaava on tärkeä ”asiakirja”, sillä sen avulla ennakoidaan lahtelaisten toiveita asuinympäristön suunnittelussa. On myös sovitettava yhteen asukkaiden ja elinkeinoelämän tarpeet EU-direktiivien edellytysten ja ilmastomuutoksen luonnonoloissa aiheuttamien muutosten kanssa.           

Yleiskaavan tarkoituksena on kaupungin yhdyskuntarakenteen ja maankäytön yleispiirteinen ohjaaminen sekä toimintojen yhteen sovittaminen. Yleiskaavassa esitetään tavoitellun kehityksen periaatteet ja osoitetaan tarpeelliset alueet yksityiskohtaisen kaavoituksen ja muun suunnittelun sekä rakentamisen ja muun maankäytön perustaksi.

Yleiskaavassa osoitetaan Lahden kasvun suunnat ja periaatteet. Nyt pyritään etsimään vastauksia sellaisiin kysymyksiin kuin mihin sijoitetaan uudet asukkaat ja yritykset nykyisten lahtelaisten elinympäristön laatua heikentämättä.

Kun siis myöhemmin tulee eteen yksityiskohtaisempia kaavoitustilanteita, niin pohjana niille ovat yleiskaavassa olevat merkinnät ja määräykset, joilla osoitetaan aluevarauksia erilaisiin käyttötarkoituksiin kuten asumiseen, kaduille, johdoille, palveluille, työpaikoille, virkistykseen ja suojeluun.

Yleiskaavaa valmisteltaessa varataan Lahden asukkaille tilaisuus joko kirjallisesti tai suullisesti lausua mielipiteensä asiasta. Yleiskaava käsitellään teknisessä lautakunnassa, kaupunginhallituksessa ja sen hyväksyy lopullisesti kaupunginvaltuusto.

Yleiskaavan tausta-aineisto löytyy kaupungin internetsivuilta: www.lahti.fi/yleiskaava
------------------------------------------------------------------------