Bisnestavoitteet ajavat ihmisoikeuksien edelle

Maanantai 12.9.2011 klo 19.45


Kaupunginvaltuusto hyväksyi Lahden kaupungin ja kiinalaisen Wuxin kaupungin välillä tehtävän ystävyyskaupunkisopimuksen. Asiaa koskeva aiesopimus oli jo aiemmin hyväksytty kaupunginhallituksessa.

Sopimuksella halutaan luoda edellytykset erityisesti yritystoimintaa palvelevan teknologiayhteistyön lisäämiselle.

Käytin valtuuston kokouksessa asiasta lyhyen puheenvuoron, jossa totesin olevan ikävää, että kaupalliset intressit ovat vetäneet pidemmän korren EU:n ja Kiinan suhteissa - kulttuurivaihto on selvästi jäänyt vähemmälle, jos toki nyt tekeillä olevassa sopimuksessa kulttuuritoimintaa korostetaan.

Mutta mistä me vaikenemme, on Kiinan ihmisoikeustilanne. Meidän olisi edellytettävä Kiinan viranomaisilta ihmisoikeuksien kunnioittamista ja demokratiakehitystä. Se tietenkin vaatii rohkeutta, löytyneekö sitä meistä?

Esim. hakukoneyhtiö Google on ottanut kantaa Kiinan viranomaisten toimintaan liittyen internetsivujen suodattamiseen ja sensurointiin. Samalla Google on vaatinut näkyvästi sananvapautta kiinalaisille internetin käyttäjille. Se on rohkeaa toimintaa ottaen huomioon millaisista taloudellisista intresseistä on kysymys

Toivon, että meilläkin olisi rohkeutta ottaa kantaa Nobel-palkinnon saaneen Liu Xiaobon ja muidenkin kiinalaisten mielipidevankien kohteluun.

Toivon myös, että julkisuusdiplomatia ei olisi vain liiketoimintaa kulttuurin ja viestinnän keinoin, vaan että se olisi voimakkaasti oikeudenmukaisuutta ja ihmisarvoa puolustavaa toimintaa.
-----------------------------------------------------------------------