EI ydinvoimalle

Maanantai 24.10.2011 klo 23.11


Ydinvoimalat ovat viime aikoina herättäneet vilkasta keskustelua niin puolesta kuin vastaan. Olen siitä saakka, kun ensimmäisen kerran kuulin ydinvoimasta, silloin tosin atomipommin aiheuttamista tuhoista Nagasakissa ja Hiroshimassa, vastustanut ydinvoimaa kaikissa sen muodoissaan. Koko ”kylmän sodan” ajan sai ihmiskunta pelätä atomipommia. Nyt sitten pelätään ydinonnettomuuksia.

Tässä seuraavaksi tosiasiat, miksi en voinut kaupunginhallituksessa kannattaa sitä, että Lahti Energia Oy sitoutuisi Olkiluoto 4 -hankkeen kilpailu- ja suunnitteluvaiheen kustannuksiin ja Fennovoima Oy:n ydinvoimahankkeen kehittämisvaiheen kustannuksiin.

- Ydinonnettomuus ydinvoimalassa on mahdollinen. Ydinlaitoksissa sattuneet onnettomuudet ovat olleet hirveitä. Erilaisten luonnonmullistusten mahdollisuutta tai inhimillisiä virheitä ei ydinvoimaloissa pystytä täysin ottamaan huomioon, kuten tapahtuneet onnettomuudet ja monet tutkimukset osoittavat.

- Suurin osa onnettomuuksista on sattunut Euroopan ulkopuolella, mutta  ydinonnettomuus  on mahdollinen  myös meillä Suomessa. Vakavan onnettomuuden seuraukset ovat katastrofaaliset.

- Ydinvoimalat aiheuttavat valtavan turvallisuusriskin sodassa tai muussa kriisitilanteessa. Myös terrorismin uhka on huomioitava. Mikään muu energiantuotantotapa ei ole yhtä ongelmallinen kriisiaikana.

- Ydinonnettomuuden mahdollisuuden hyväksyminen on moraalinen kysymys: pahan onnettomuuden seuraukset ovat aivan toista luokkaa kuin perinteisten energiamuotojen osalta.

- Ydinvoiman käyttö länsimaissa vähentää mahdollisuuksia kieltää ydinvoima mailta, joissa ydinvoima on korruption, matalan teknologian tason tai muun sellaisen syyn takia erityisen riskialtista. Ydinvoiman hyväksyminen heikentää myös uusiutuvien energiamuotojen, kuten aurinko- tai tuulienergian käyttöönottoa.

- Ydinonnettomuus tai muu ydinmateriaalin leviäminen ympäristöön voi aiheuttaa laajalla alueella erittäin pitkäkestoisia elinympäristön vahinkoja. Mikään muu onnettomuustyyppi ei voi tuottaa yhtä pitkää ja laajaa vahinkoa elämälle.

- Suomeen parastaikaa rakennettava Olkiluoto 3 sisältää täysin uusia monimutkaisia järjestelmiä, joita ei ole aiemmin käytetty ydinvoimaloissa. Ohjelmointi- tai rakentamisvirheet voivat aiheuttaa vaarallisia virhetoimintoja näissä järjestelmissä. Jo pelkästään ydinvoimalan rakentamisen viivästyminen herättää suuria epäilyjä laitoksen turvallisuudesta. Vastaavat ongelmat ovat mahdollisia myös Olkiluoto 4:ssä ja Fennovoima Oy:n ydinvoimahankkeessa.
-----------------------------------------------------------------------