Taideinstituutti on Lahdelle tärkeä

Maanantai 19.12.2011 klo 20.35


Lahden kaupunginhallitus myönsi Lahden kultaisen mitalin vuonna 2009 kuvataiteilija, professori Matti Koskelalle ja vuonna 2011 kuvataiteilija, tohtori Soile Yli-Mäyrylle. Kummankin mitalin myöntämisperusteina oli mm. Lahden kuvataidekulttuurin ja -kouluksen kehittäminen. Jo aikaisemmin, vuonna 1987 tämän Lahden korkeimman tunnustuspalkinnon oli saanut kuvanveistäjä, professori Olavi Lanu.

Nyt vaikuttaa siltä, että Lahden ammattikorkeakoulu pitää pilkkanaan Lahti-mitalin saaneita ja ennen kaikkea myöntämisperusteita, jotka ovat Lahdelle erittäin tärkeitä. Lakkautusuhan alla oleva Taideinstituutti on saanut korkealaatuisesta kuvataideopetuksestaan kunniamainintoja yli maamme rajojen. Joka vuosi pyrkii satoja nuoria tänne opiskelemaan, joista vain muutama kymmenen voidaan instituuttiin hyväksyä. Monet Taideinstituutissa opiskelleet taiteilijat ovat maamme ja maailman kärkiluokkaa, kuten Taidekeskus Salmelan vuoden 2010 nuori taiteilija Maria Laine ja tämän vuoden Ars Fennica -palkinnon saaja, kuvataiteilija Anssi Kasitonni, jotka ovat viimeksi palkitut Taideinstituutin opiskelijoista. Nytkö tämä koulutus pitäisi lopettaa? Kaiken lisäksi käsitykseni mukaan virheellisten tietojen perusteella.

Kokouksessaan 19.12. Lahden kaupunginhallitus päätti yksimielisesti esittää kannanottonaan Päijät-Hämeen koulutuskonsernille seuraavaa:

"Kaupunginhallitus toteaa, että Lahden ammattikorkeakoulun taideinstituutilla on monella tavalla tärkeä merkitys Lahdelle ja koko Päijät-Hämeelle. Siksi kaupunginhallitus esittää Päijät-Hämeen koulutuskonsernin hallitukselle, että sen tulisi vielä selvittää voidaanko taideinstituutin koulutus säilyttää ja toteuttaa Lahden muotoiluinstituutin yhteydessä."

Kaupunginhallitus ei voi suoraan käskeä koulutuskonsernin hallitusta, mutta kannanotollaan se ilmaisi tahtonsa, jota toivoisi noudatettavan.

Mieluimmin on koulutettava taiteilijoita, jotka itse itsensä työllistävät ja luovat hyvää elämää ympärilleen, kuin satoja työttömiksi joutuvia tradenomeja tai insinöörejä, joille ei palkkatyötä nykysuomesta löydy.
------------------------------------------------------------------------