Laina Lahden Pysäköinti Oy:lle rasittaa Lahden taloutta

Maanantai 5.3.2012 klo 22.55


Kaupunginvaltuusto hyväksyi pankkilainan ottamisen ja sen edelleen antamisen Lahden Pysäköinti Oy:lle toriparkin rakentamista varten äänin 32 - 27.

Kaupunginvaltuuston aiempi päätös torin asemakaavamuutoksesta tehtiin virheellisin tiedoin. Toriparkin hinnaksi kerrottiin silloin 15 miljoonaa euroa, nyt hinta on noussut 23,5 miljoonaan, mikä sekään ei tule todennäköisesti riittämään. Päätöstä tehtäessä meille kaupunginvaltuutetuille kerrottiin, että hankkeelle löytyy todennäköisesti ulkopuolisia rahoittajia. Eipä löytynyt muuta kuin velvoitepaikkojen lunastamisvelvoite tiivistämisrakentamiseen liittyen.

Valtuusto päätti asemakaavamuutosta tehdessään, että mahdollisen pysäköintilaitos ei saa rasittaa kaupungin taloutta.

Kaupungin rahoitustarve syntyy investointimenoista ja lainanlyhennyksistä. Talousarviossa tälle vuodelle kirjattiin nettolainanottoa 32 milj. euroa. Nyt ehdotetaan lisälainanottoa 66,6 milj. euroa, mistä toriparkkia varten 21 milj. euroa. Siis lainaa otetaan tänä vuonna yhteensä melkein 100 miljoonaa.  Nämä ovat todella suuria summia.

Olemme kaupungin strategian hyväksyessämme päättäneet, että taloutemme on tasapainossa pitkällä aikavälillä. Nyt tämä aikaväli vain pitenee, kun otetaan lainaa epävarmalle toriparkkihankkeelle.  Ymmärrän Lahti Energia Oy:n lainantarpeen ja Jäähalli Oy:n lainajärjestelyn, mutta Lahden Pysäköinti Oy:lle toriparkin rakentamista varten ei olisi ollut syytä lainaa ottaa eikä antaa.

Laskelmat toriparkin kannattavuudesta ovat ylioptimistisia ja onkin selvää, ettei yhtiö pysty pysäköintimaksuin kattamaan alijäämäänsä, jota syntyy useille vuosille. Epäilen, että käy kuin aikoinaan Launeen keilahallin kanssa: velat kaatuvat kaupungin syliin ja viimeistään silloin hanke rasittaa kaupungin taloutta.

Samaan aikaan kun koulumme homehtuvat ja lapset odottavat uudisrakennuksia, lainataan rahaa toriparkkia varten. Siis autoille rakennetaan yli 23 miljoonaa maksava suoja. Sitten vielä kehdataan väittää, ettei tämä laina rasita kaupungin taloutta. Jokainen lainaeuro on pois muista investointihankkeista, joista olemme priorisoineet uudet koulurakennukset kiireellisimmiksi rakentamiskohteiksi.
-----------------------------------------------------------------------