Kulttuurimokat

Keskiviikko 11.4.2012 klo 21.13


Olen sitä mieltä, että Lahden ammattikorkeakoulun johtoryhmä ja hallitus alun perin täysin harkitusti päättivät, kun opetusministeriö oli asettanut ammattikorkeakouluille säästötavoitteet, että Lahden taideinstituutti ja musiikkiteatterilinja lakkautetaan. Tämä on pahin kulttuurivihamielisyyden osoitus, mitä Lahdessa on pitkään aikaan tehty. Kaikki ponnistelu vuosikymmenten varrella kulttuurikasvatuksessa ja sivistyksessä on hukkaan heitettyä. Tämän ”mokan” jälkeen on turha puhua Lahdesta kulttuurikaupunkina.

Seuraava järkyttävä, jos ei toki niin suuren mittaluokan asia kuin edellä mainittu LAMKin ”tapaus”, on kaupunginsairaalan pääoven edustalla olevan veistoksen purkamispäätös. Käsittämätöntä on se, että museonjohtaja on päätöksen tehnyt. Liisa Ruusuvaaran vuonna 1973 suunnittelema Kukkatervehdys-teos on olennainen osa sairaalan historiaa ja Lahden kulttuurihistoriaa. Kukkapatsas on myös kunnianosoitus kolmelle Lahden kaupunginvaltuustossa työskennelleelle naiselle, Alma Kockille, Salme Myyryläiselle ja Sirkka Lankiselle, joista kaksi viimeksi mainittua olivat myös kansanedustajia. Ilman näitä älykkäitä ja intomielisiä naisia ei kaupunginsairaalan laajennus todennäköisesti olisi koskaan toteutunut.

Nyt sitten muutamat virkamiehet päättävät, että patsas on niin huonossa kunnossa, ettei sitä kannata korjata. Se ei pidä pakkaansa. Kyllä patsaalle korjaajia löytyy. Rakennetaanhan betonista taloja, siltoja ja tunneleita, niin miksei nyt yhtä patsasta pystyttäisi korjaamaan?

Toivon, että tämä kulttuurivihamielisyys kirjastojen vähentämisineen, konserttitalon purkamissuunnitelmineen ja nyt patsaan tuhoamisaikeineen lopetetaan. Eiköhän tässä kaupungissa löydy sen verran sivistystä, että ainakin Kukkatervehdys-veistos on tulevinakin vuosina vastaanottamassa meitä kaupunkilaisia, kun asioimme sairaalassamme.

Onneksi kaupunginhallituksella on valta edes tässä asiassa tehdä päätös, että patsasta ei pureta. LAMKin päätöksen kohdalla se ei ollut mahdollista. 

”Siellä missä on kirjoja ja muuta taidetta, on myös ihmisyyttä, vastuunkantoa ja humaania elämänasennetta”. (Mika Waltari)
-----------------------------------------------------------------------