Lähikirjastot myönteisen kehityksen kohteina

Keskiviikko 25.7.2012 klo 17.19


Lehdissä on kirjoitettu, että Lahden kaupunginvaltuusto on päättänyt muuttaa lähikirjastot kirjastopisteiksi. Myös internetin keskustelupalstoilla on väitetty lähikirjastojen loppuvan. Tämä ei pidä paikkaansa. Kun valtuusto päätti 11.6. palvelukonseptista, siinä todettiin, että pyritään toteuttamaan uudentyyppinen ja nykyistä kevyempi kirjastokonsepti kaupungin alueella. Tämä ei tarkoita yhdenkään kirjaston lakkauttamista.

Kirjastojen tiivis toiminnallinen kytkeminen osaksi kaupungin palvelutiloja voi jopa lisätä kirjastojen toimintoja. Aamupäivisin kirjastoissa voi olla ikäihmisille suunnattuja palveluita, iltapäivisin koululaisille, aikuiset voisivat iltaisin tavata esim. lukupiirissä ja nuoret heille suunnatuissa tilaisuuksissa. Henkilökuntaa on eri toimintoihin oltava riittävästi.

Mikään ei voi olla niin pyhää, etteikö sitä voisi kehittää ja miettiä kaikkien asukkaiden kannalta mielekästä toimintaa. Niin myös ”kulttuurin kehdossa” kirjastossa.  Yksikään kirjanlainaaja ei voi häiriytyä siitä, jos kirjastotiloissa tapahtuu muutakin kuin kirjojen lainaamista. Lehtilukusalit ja opintotilat pitää tietenkin rauhoittaa, kuten nykyisinkin tehdään.

Lahden sosialidemokraattinen valtuustoryhmä on tähän asti ollut lähikirjastojen vankkumaton kannattaja, Kiveriön kirjaston toiminnan jatkuminen on tästä hyvä esimerkki. Vastaisuudessakaan tiedossani ei ole mitään, mikä muuttaisi demareiden näkemyksiä kirjastojen säilyttämisestä.

Virkamiehillä voi olla omat näkemyksensä palvelukonseptista, mutta haluan muistuttaa, että lautakunnat ja valtuusto ovat ne elimet, missä päätetään Lahden kaupungin peruspalveluista, joihin katson kirjastojen kuuluvan.

Olen erittäin tyytyväinen, että on syntynyt aktiivien yhdistys, joka innostuneesti puolustaa lähikirjastoja. Se auttaa päätöksentekijöitäkin pitämään huolta kirjastojen säilymisestä, vaikka sitten uudentyyppisinä uusia palveluita tarjoavina yhteisinä ”olohuoneina”. 
-----------------------------------------------------------------------