Lahden kaupunginkin otettava globaalia vastuuta

Maanantai 15.10.2012 klo 20.57


Lahden sos.dem. valtuustoryhmä teki kaupunginvaltuuston kokouksessa 15.10. aloitteen kaupungin hankinnoista ja veroparatiiseista sekä globaalin vastuun ohjelmasta.

Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä esittää aloitteenaan, että Lahden kaupunki käynnistää työn veroparatiisien torjumiseksi ja välttää yhteistyötä sellaisten yritysten kanssa, joilla on kytkentöjä veroparatiiseihin. Vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä valtuustolle on tuotava arvio siitä, kuinka veroparatiisiin kytkeytyvien hankintojen torjunta on kunnassamme edennyt ja miten kunnan hankintapolitiikka edistää tätä työtä. Samassa yhteydessä on esitettävä vaihtoehdot oman palvelutuotannon järjestämiseen niissä tapauksissa, joissa veroparatiisiyhtiöiden käyttöä on muutoin vaikea välttää.

Kuntalain mukaan kuntien tehtävä on edistää asukkaidensa hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan. Globalisaation aikakaudella edellyttää kuntien tehtävän vastuullinen hoitaminen globaalia näköalaa kunnan jokapäiväiseen toimintaan.

Viime aikoina julkisuudessa on ollut esillä useita esimerkkejä Suomessa toimivien yritysten ns. verosuunnittelusta ja yhtiöiden toiminnasta veroparatiiseissa. Veroparatiisien suurimpia haittoja ovat julkisen talouden verotulomenetykset ja kilpailun vääristyminen, mikä johtaa rehellisen pienen tai keskisuuren yrittäjän aseman vaikeutumiseen. Muutamat veroparatiiseihin kytkeytyvät yhtiöt ovat mukana myös kuntien palvelutuotannossa.

Tilanteen parantaminen vaatii muutoksia lainsäädäntötasolla, mutta myös kuntatasolla, erityisesti kunnan hankintapolitiikassa. On tarkkaan selvitettävä, miten voimme käyttää kilpailutuksessa paikallisia toimijoita ja pieniä ja keskisuuria yrityksiä suosivia laadullisia kriteerejä ohjausvälineenä.

Ensimmäisenä kuntana Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi globaalin vastuun strategian kokouksessaan 26.9.2012. Se liitetään osaksi Helsingin strategiaohjelmaa. Lahden demarit toivovat, että Lahti olisi seuraava suomalainen kaupunki, jolla on strategiaansa liittyen globaalin vastuun ohjelma.

Globaalin vastuun ohjelman pitää käsittää ainakin seuraavat tavoitteet: Lahti on kansainvälisesti aloitteellinen, kehittyvä ja osaava toimija globaalin vastuun kantamisessa paikallisesti. Hankintojen lisäksi globaaliin vastuuseen sisältyy ilmastonmuutokseen, ympäristönsuojeluun, maahanmuuttoon ja monimuotoisuuteen, kansainväliseen yhteistyöhön, taloudenhoidon vastuullisuuteen ja harmaan talouden torjuntaan sekä henkilöstöön liittyvät asiat, joissa vältetään yksityistämisiä sekä omien liikelaitosten,  yhtiöiden tai palveluiden siirtämistä ylikansallisille suuryrityksille.

Globaalit kysymykset koskettavat kaupungin kaikkia toimialoja. Globaalin vastuun kantaminen on kaupungin toiminnan kokonaisvaltaista laatua ja sen kehittämistä.
-------------------------------------------------------------------