Yhteystiedot

Ulla Vaara
Lahdenkatu 18 A 9
15140 Lahti
044-2985607
ulla.vaara (at) lh.lahti.fi

Ullan ajatuksia

Kisapuiston hankkeet

Maanantai 18.6.2018 klo 21:46


FC Lahden Risto Saloranta kertoi syntymäpäivähaastattelussaan Etelä-Suomen Sanomissa 24.1.2015, että suunnitelmissa oli perustaa yhtiö, joka vuokraisi Kisapuiston jalkapallokentän tontin kaupungilta ja ottaisi vastuulleen stadionhankkeen. Hän jatkoi, että päättäjiltä on tullut viesti, että tässä hankkeessa päävastuu pitää olla kaupungilla. En ymmärtänyt silloin, enkä ymmärrä vieläkään tätä väittämää. Vallan mainiosti olisi voitu toimia Salorannan kertomalla tavalla. Miksei kenttää olisi voinut vuokrata silloisissa suunnitelmissa mainitulle yhtiölle? Miksi lahtelaisten veronmaksajien pitäisi rakentaa jalkapallokenttä kaikkine ”herkkuineen” FC Lahti Oy:lle?

Päättäjät ovat vaihtuneet, mutta edelleen vaikuttaa siltä, että osa nykypäättäjistä on sitä mieltä, että FC Lahti Oy:n tarpeitten tyydyttäminen kuuluu Lahden kaupungille, siis meille lahtelaisille.

Vetovastuu Kisapuiston stadionhankkeesta on siirretty kaupungin 100 % omistamalle Spatium Oy:lle. Hankkeelle on asetettu ehto, että 40 % investointikustannuksista tulee ulkopuolisesta rahoituksesta. Nyt vaikuttaa siltä, ettei tätä tavoitetta saavuteta. Lisäksi kustannusarvio on noussut 3 miljoonalla eurolla. 

Erikoiselta tuntuu väittämä, että Ranta-Kartanon kehityksestä ei ollut riittävää tietoa, kun päätös 40 % yksityisrahoituksesta syntyi ja hankkeen hinta kohosi yli 3 miljoonalla. Kyllä lahtelaisilla poliitikoilla on pitänyt olla kokonaisnäkemys Ranta-Kartanon alueesta jo kauan. Jos ei ole, niin kummastelen sitä suuresti. Ei ole mitään perusteita syyttää Ranta-Kartanon asemakaavaa Kisapuiston stadionsuunnitelmien kohonneista kustannuksista.

Spatium Oy:n puheenjohtaja Marko Varjonen vertasi uimahallin rakentamisen kustannuksia kisapuiston jalkapallokentän kustannuksiin. Outoa puhetta kaupunginvaltuutetulta, jonka pitäisi nähdä miten suuri ero on näiden kahden hankkeen välillä. Uimahalli rakennetaan kaikille lahtelaisille kuntoliikuntaa varten. Tietenkin hallissa voi myös kilpailuja järjestää. Jalkapallokenttä Vip-katsomoineen rakentuu yksityiselle osakeyhtiölle. Merkittävä ero on investointikohteilla.

Joka tapauksessa on pidettävä kiinni päätöksestä, että ulkopuolista rahaa löytyy Kisapuiston stadionhankkeeseen riittävästi, siis 40 % rakennusinvestoinnista, ja että stadionin vuokrat kattavat vähintään kaikki menot lainanhoitokustannuksineen. Jos edellä mainitut ehdot täyttyvät, saattaa löytyä riittävä kannatus poliitikoilta tai sitten ei, sillä ensisijaisesti lakisääteisten tehtävien hoitaminen kunnollisissa, sisäilmaltaan terveissä tiloissa edellyttää kaupunginvaltuustolta erinäisiä investointipäätöksiä.

Loppuyhteenvetona totean, että koko Kisapuisto tarvitsee kunnostusta, olisi tarvinnut jo pitkään. Mutta kun Lahdessa vannotaan huippu-urheilun nimeen, ovat Kisapuiston tenniskentät, harjoituskentät, mölkyn ym. pelaamisalueet jääneet kehittämättä. Hyvät pukuhuonetilat niin kesä- kuin talvilajien harrastajille olisi saatava kuntoon eikä kahvio tai kioski alueelle olisi pahitteeksi. Näistä kunnostuksista selvitään murto-osalla stadionhankkeen kustannuksista.