Seurahuoneen silta ei saa uhata Lahden talvivaloja

Torstai 12.11.2020 klo 14.04


Saimme lukea, että kaupunki järjestää kutsukilpailun arkkitehdeille Aleksanterinkadun ylittävästä sillasta. Siltaa tarvitaan Hotelli Seurahuoneen tarpeisiin. Kaavasuunnittelijoiden on tehtävä asemaakaavamuutosehdotus, mutta ihmettelen, onko kaupungin tehtävä järjestää arkkitehtuurikilpailu sillasta? Hyvä kuitenkin tietää, että Seurahuoneen omistaja Osuuskauppa Hämeenmaa maksaa kilpailun kuin myös yhteyden rakentamisen. Kaupunki ei siltaa eikä tunnelia tarvitse, koska lahtelaiset eivät tarvitse tätä yhteyttä. Sen tarkoitus on palvella hotellin asiakkaita.

Miksi kaupungin virkamiehet kantavat niin kovasti huolta alikulkutunnelin kustannuksista? Vaikka tunneli on teknisesti vaikea maanalaisten vesi-, sähkö- ja tietoliikenneverkkojen vuoksi, se on kuitenkin mahdollista rakentaa, vastaavanlainen jalankulkutunneli on toteutettu esim. Jyväskylässä.

Jännitän kovasti kilpailun tuloksissa sitäkin, miten niissä pystytään huolehtimaan, että professori Tapani Aartomaan suunnittelema ”Talvinen hiihtoretki”, siis Lahden talvivalot, ei kärsi sillasta, jos sellaisen Hämeenmaa saa luvan rakentaa.

Minulle Lahti on sydämen asia, johon nämä talvivalot kuuluvat. Tätä uniikkia taideteosta ei saa uhata mikään kaupallinen intressi. Tosilahtelaiset rakastavat talvivalojaan.