Fellmaninpuisto säilytettävä puistona

Tiistai 26.1.2021 klo 17.06


Lahden yleiskaava päätettiin valtuustosta 25.1.2021. Yleiskaavassa oli tehty outo juttu Fellmaninpuiston osalta. Se oli kaavassa merkitty keskusta-alueeksi (C-alue), mikä antaa mahdollisuuden vaikkapa rakentaa puistoalueelle taloja. Fellmaninpuisto on tähän asti ollut yleiskaavassa vuosikymmenet lähiluonto- ja puistoaluetta (VL-alue), mikä on estänyt rakentamisen sinne.

Fellmaninpuisto on suurin keskustan puistoalueista. Se on meidän lahtelaisten keskeinen virkistysalue. Puisto on kulttuurihistoriallisesti yksi merkittävimmistä alueista Lahdessa.

Kun huomasin muutosesityksen, ajattelin, onko jollain taholla tarkoitus kaavoittaa Fellmaninpuistoon rakentamista. Miksi se muuten olisi merkitty keskusta-alueeksi? Alue varmasti kiinnostaisi gryndereitä ja muita kiinteistösijoittajia, rajautuuhan se Ranta-Kartanon asemakaavan länsisivulle.

Esitin asian demarivaltuustoryhmälleni, joka otti kopin asiasta. Valtuustossa ryhmämme teki ponsiesityksen, että Fellmaninpuisto säilytetään lähiluonto- ja puistoalueena ja että se huomioidaan tarkemmin, kun ekologiaa ja kulttuuriympäristöä kartoitetaan seuraavan yleiskaavan yhteydessä. Tämän esityksen hyväksyi koko kaupunginvaltuusto, joten ainakin muutaman vuoden Fellmaninpuisto säilyy Lahden merkittävänä kulttuurihistoriallisena alueena.

Valtuustossa esitettävä ponsi ei ole käsky, vaan toivomus. Mutta kun valtuusto kokonaisuudessaan ponnen hyväksyy, pidän itsestään selvänä, että kaavamerkintä muutetaan.