Valeuutiset valtaavat valtion

Tiistai 15.6.2021 klo 19.23


Kun oppositiojohtajat tuulettavat kuntavaalivoitoillaan, on syytä muistuttaa, että hallituspuolueet saivat kuntavaaleissa 56 % äänistä, joten siitä voi vetää johtopäätöksen, että pääministeri Sanna Marinin johtaman hallituksen puolueilla on kansan vankka tuki.

Sotien jälkeen ei mikään hallitus Suomessa ole joutunut yhtä koville kuin nykyinen, kun heti hallituskauden alussa iski maailman laajuinen pandemia. Suomen hallitus yhdessä asiantuntijavirkamiesten kanssa on hoitanut todella hyvin koronapandemian. Ylimääräisillä budjeteilla on tuettu yrittäjyyttä, ympäristöä, ammattiryhmiä, lomautettuja, työttömiä ja kuntia, jotta tästä kurimuksesta päästäisiin yli myös taloudellisesti. Oppositio on moittinut näitä toimia, mutta nyt talous näyttää elpyvän ja koronaluvut ovat laskeneet. Toistaiseksi niin kuolleisuus- kun tartuntatapaukset ovat matalat verrattuna mihin tahansa EU-valtioon. Rokotusohjelma sujuu hyvin.

Todella ikävää juuri ennen vaaleja oli iltapäivälehtien hyökkäys liittyen pääministerin aamiaisetuun. Se oli journalistinen rimanalitus. On ihan sama, söikö Sipilä, Katainen vai Marin enemmän tai vähemmän, kun sama etuus on ollut kaikilla pääministereillä ainakin vuodesta 2010. Kun asia nostettiin esille, olisi ollut fiksua kertoa heti, kuinka moni pääministeri oli ehtinyt aamiaisedusta nauttia. Mutta saatiinhan näillä lööpeillä ja eettisesti kestämättömällä uutisoinnilla populismia ruokittua ja kasvattaa valeuutisiin uskovien lahkoa. Surullista.

Nyt jo seuraavat faktoja vääristävät jutut leviävät jopa valtakunnan suurimmassa lehdessä Hesarissa. Heti vaalien jälkeen 15.6. lehti kertoi persujen puheenjohtajan Halla-ahon isosta äänimäärästä kuin olisi ollut kyse EU:n parlamentti- tai Suomen presidentin vaalista. On eri asia kerätä äänikuninkaan tai -kuningattaren äänisaalis Helsingissä kuin Lahdessa tai Padasjoella. On onnittelemisen arvoista saada suuri äänimäärä missä tahansa kunnassa, mutta jos niitä verrataan, verrattakoon myös kunnan asukasmäärää ja äänioikeutettuja. Sanna Marin oli Tampereen äänikuningatar, mutta suurempi asia onkin nyt kokoomuksen muutaman äänen voitto demareista vaaliliiton kautta. Onnittelut siitäkin, mutta pientä loogisuutta odotan ainakin Hesarin toimittajilta, iltapäivälehtien suhteen olen menettänyt toivoni.